El primer Nou d'Octubre de la "normalitat millorada" no registra cap incidència destacable

No hi ha hagut cap detenció, però s’han sancionat quatre persones per desobediència i s’han identificat 45 manifestants i periodistes

Dues persones passegen per València amb una senyera a l'esquena
Dues persones passegen per València amb una senyera a l'esquena / Biel Aliño (Efe)

La celebració del Nou d’Octubre ha tornat enguany als carrers de la ciutat de València després d'un 2020 sense processó cívica ni manifestacions a causa de la pandèmia. Després d’any i mig, la relaxació de les restriccions dona pas a la “normalitat millorada”, que ha permés una celebració del Dia de la Comunitat Valenciana quasi com la d’altres anys. 

La jornada ha començat amb l'acte de l'entrega de les distincions de la Generalitat, unes condecoracions que reconeixen les persones, empreses i col·lectius per les actuacions prestades en defensa dels interessos de la Comunitat Valenciana. 

L'Alta Distinció de la Generalitat, el principal guardó d'aquests premis, ha sigut per als equips de vacunació de la Comunitat Valenciana per la seua tasca, que ha permés immunitzar quasi quatre milions de valencians i valencianes.

El dibuixant de còmics Paco Roca, un dels premiats amb la Distinció de la Generalitat, ha agraït en nom de tots els guardonats el reconeixement, "que és el més important que es pot rebre com a valencià". 

Quan es compleixen 500 anys del moviment les Germanies, el president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha unit en el seu discurs al "clam dels agermanats" per a demanar justícia en el finançament, davant del dúmping fiscal i per a descentralitzar les institucions. Per al cap del Consell, ha arribat l'hora d'una "segona transició territorial" i per això ha instat a uns nous pactes autonòmics.

Pel que fa a la tradicional processó cívica, s'ha tornat a celebrar amb un recorregut modificat a causa de les obres de la plaça de la Reina i del carrer de la Pau. 

Enguany, la portadora de l'estendard valencià ha sigut la regidora de Desenvolupament Econòmic i Esports de la ciutat de València, la socialista Pilar Bernabé.

A banda d'algunes xiulades reivindicatives que part del públic ha dirigit en certs moments a la comitiva, l’únic incident destacable ha estat relacionat amb la participació de membres de Compromís i Podem. Ambdues formacions han acusat la delegada del govern a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, d'impedir-los desfilar en la processó cívica i han demanat la seua dimissió. Segons la delegació, diverses persones han intentat passar per una tanca, una decisió que "no respectava l'operatiu policial de tensió màxima".

Durant les cinc marxes autoritzades durant la vesprada per a celebrar el Nou d’Octubre, de diverses ideologies, no s’ha registrat cap incidència significativa. Segons dades de la delegació del govern, hi han participat unes 3.000 persones i tot i que s’han sancionat quatre persones per desobediència i s’han identificat 45 manifestants i periodistes, no s’ha efectuat cap detenció. 

En aquesta línia, la Unió de Periodistes ha mostrat el seu suport al periodista Miquel Ramos, que ha denunciat una identificació policial després d'informar un agent de les amenaces que havia rebut per part d'un contramanifestant.

També et pot interessar

stats