El debat de política general posa el focus en el finançament autonòmic, la sostenibilitat i l’ocupació

Tots els partits de l’hemicicle de les Corts participen en el debat que marcarà la futura agenda del govern del Botànic

El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la seua intervenció en Les Corts valencianes en el debat sobre l'estat de la comunitat, el 21 de setembre de 2020.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant la seua intervenció en les Corts valencianes en el debat sobre l'estat de la comunitat, el 21 de setembre de 2020 / Rober Solsona / Europa Press

Els grans reptes de la Comunitat Valenciana es posen damunt la taula aquest dilluns en el debat de política general que té lloc a les Corts, en una setmana marcada per la reunió de la Interdepartamental de Salut que aborda si es relaxen les restriccions al territori.

En aquest debat participen tres noves síndiques, les del PP, Ciutadans i Unides Podem, a més de sis diputats no adscrits a la bancada (cinc de Ciutadans i una de Vox). Per primera vegada des que va començar la pandèmia, hi poden assistir els 99 representants autonòmics, i també serà la primera ocasió en què s'asseurà en els bancs blaus de l'hemicicle el nou vicepresident segon del Consell, Héctor Illueca.

A les 10:00 hores, el president de la Generalitat i secretari general del PSPV, Ximo Puig, obrirà la sessió amb una intervenció que centrarà a avaluar les accions del Consell per a afavorir la recuperació econòmica i plantejarà propostes per a crear ocupació i enfortir l'estat del benestar valencià. També aprofundirà en les reformes que necessita Espanya, especialment el finançament autonòmic.

El cap del Consell té previst a més agrair el sacrifici de la societat valenciana i la seua resposta a la vacunació, com una de les claus per a arribar a la desitjada nova normalitat.

El portaveu del PSPV a les Corts, Manolo Mata, posarà l'accent en un futur “més sostenible”, en una nova cultura del treball i també en el finançament autonòmic.

Per part de Compromís, el seu síndic, Fran Ferri, aprofitarà el torn de paraula per a reivindicar el Botànic com “una suma de forces que garanteix polítiques valentes” i suggerirà emprar la transició ecològica com una oportunitat per a crear ocupació. 

Des de la tercera pota del pacte del Botànic, la portaveu d’Unides Podem, Pilar Lima, intervindrà per primera vegada en un debat de política general parlant sobre l’impacte de la pandèmia en la joventut i la importància de la salut mental. Lima també defensarà el dret a la vivenda, el canvi de finançament i la necessitat d’enfortir el tripartit “per a frenar la involució que representaria un govern del Partit Popular”. 

La bancada de l’oposició, crítica amb el Botànic 

M. José Catalá, qui també s’estrena en aquest debat, defensarà la gestió del PP enfront d'un tripartit “que veu desgastat” i farà referència a la proposta de reforma fiscal del seu partit, així com al finançament autonòmic, la gestió de l’aigua o l’ocupació juvenil. Igualment, la portaveu popular demanarà la creació de línies directes per als sectors empresarials i artesanals implicats en les festes tradicionals de la Comunitat Valenciana.

La síndica de Ciutadans, Ruth Merino, intervindrà per primera vegada per a atribuir els "errors" en la gestió de la pandèmia al Consell i exigirà reforçar la sanitat i una estratègia de recuperació sòlida per al turisme o l'oci nocturn, entre altres. 

El discurs de la portaveu de Vox, Ana Vega, se centrarà a parlar del que el seu partit considera "injustícies d'una esquerra bolcada amb l'emergència feminista, LGTBI i climàtica" i defensarà “les llibertats de les famílies”.

Una vegada exposats tots els discursos, s'obrirà el termini per a presentar propostes sobre les qüestions tractades en el debat, que seran debatudes i votades en la sessió plenària que tindrà lloc dimecres. Aquesta votació posarà fi al segon debat sobre l'estat del País Valencià d'aquesta legislatura.

També et pot interessar

stats