Paco Roca: "La cultura fa que comprenguem el nostre passat i present, el món i les persones"

Aquest dibuixant, guanyador d’un premi Eisner, és el creador de còmics valencià més internacional

Paco Roca, un dels guardonats a l'acte de les Altes Distincions de la Generalitat / À Punt NTC

El dibuixant de còmics i guanyador d'un Goya, Paco Roca, ha sigut un dels premiats amb la Distinció de la Generalitat. En nom de tots els guardonats ha agraït el reconeixement, "que és el més important que es pot rebre com a valencià". En el seu discurs ha fet menció a la diversitat que conforma la Comunitat Valenciana i ha qualificat el propòsit de la democràcia "com la unió d'aquesta diversitat, sempre des del respecte cap als altres".

En concret, respecte al camp de la cultura, Roca ha dit que és l'eina "que fa que comprenguem el nostre passat i present, el món i les persones" i que "aconsegueix que deixem de ser nosaltres mateixos per a comprendre altres persones". Aquest artista, que va rebre el 2020 un premi Eisner,  considerats els Oscars del còmic, és el creador de còmics valencià més internacional.

El dibuixant ha agraït que el còmic s'haja "normalitzat" i s'estiga obrint a un públic més generalista amb la seua entrada als museus, un paper més important a les llibreries i també en els actes oficials, com aquest reconeixement de la Generalitat.

Dolores Corella, investigadora valenciana condecorada amb el Mèrit Científic, ha destacat que "en situacions especials, com ara la pandèmia, aquest premi serveix per a donar importància a la nostra professió".

Per la seua part, Carles Subiela i Ibáñez, propietari de Consolat de Mar, l'empresa d'instruments musicals premiada amb la Distinció al Mèrit Empresarial i Social, ha recordat "totes les bandes valencianes en un temps molt difícil, amb actes i festes suspeses". També per a Paco Borao, organitzador de la Marató de València, es tracta d'"un premi no només per als organitzadors, sinó també per a l'Ajuntament, el club que hi ha darrere i totes les persones voluntàries." L'actor valencià Juli Mira, guardonat amb el Mèrit Cultural, ha compartit el seu agraïment, ja que "no esperes que allò que més t'agrada fer reba un premi."

En aquest enllaç pots conéixer la llista completa dels premiats amb l'Alta Distinció de la Generalitat.

També et pot interessar

stats