La normalitat i l'ambient festiu marquen les manifestacions del Nou d'Octubre

L'únic incident l'ha protagonitzat un grup d'extrema dreta que ha sigut reduït per la policia en les proximitats de l'Estació del Nord

Manifestació del Nou d'Octubre a València
Manifestació del Nou d'Octubre a València / À Punt NTC

La calma, la normalitat i l'ambient festiu han marcat aquest dissabte les cinc marxes autoritzades per a celebrar el Nou d'Octubre a València.

La manifestació del Grup d'Acció Valencianista, que ha eixit a les 17:00 hores des de la plaça d'Alfons el Magnànim i ha acabat a la plaça dels Furs, ha sigut la més matinera. Ha sigut una marxa molt tranquil·la en la qual han participat un centenar de persones sota el lema "Tots junts per València". La presidenta de les joventuts del GAV ha declarat que reclamen "la defensa de llengua pròpia i la no-ingerència d'altres comunitats autònomes".

Manifestació del Grup d'Acció Valencianista
Manifestació del Grup d'Acció Valencianista
Manifestació del Grup d'Acció Valencianista
Manifestació del Grup d'Acció Valencianista

A la mateixa hora ha marxat el col·lectiu Encontre Polític Valencià, una plataforma que conformen partits regionalistes creada poc abans de la pandèmia. Ha reivindicat una política valenciana que "defenga els interessos dels valencians en tots els àmbits". El seu portaveu, Joan Carles Puchalt ha dit que "no es pot consentir que ens hagen llevat el patrimoni valencià i no s'haja fet res al respecte". També ha fet menció del corredor mediterrani, que segons explica "ens està impedint progressar a escala nacional".

D'altra banda, la manifestació convocada per la Coordinadora Obrera Sindical ha començat a les 17:30 hores al crit de "València serà la tomba del feixisme". Les columnes que l'han integrada, entre les quals es trobava la columna d’Organitzacions del Sud de la Comunitat Valenciana, han eixit des de la plaça de bous i també han fet crits en record de Guillem Agulló. La marxa ha estat marcada per la tranquil·litat i la gran presència policial. Mònica Carbonell, participant en aquesta manifestació, ha reivindicat un Nou d'Octubre antifeixista "perquè estem completament consternades pel fet que continue passant que l'extrema dreta valenciana i de l'estat espanyol puguen passejar-se pels carrers proclamant els seus missatges d'odi i espentant a la confrontació".

Manifestació convocada per la Coordinadora Obrera Sindical
Manifestació convocada per la Coordinadora Obrera Sindical / Xavi Melero
Manifestació convocada per la Coordinadora Obrera Sindical
Manifestació convocada per la Coordinadora Obrera Sindical
Manifestació de la Coordinadora Obrera Sindical
Manifestació de la Coordinadora Obrera Sindical / Xavi Melero
Manifestació de la Coordinadora Obrera Sindical
Manifestació de la Coordinadora Obrera Sindical / Xavi Melero

Precisament en les proximitats de l'Estació del Nord s'ha registrat l'únic conat d'incident de la vesprada, de moment, quan ha fet acte de presència un grup d'unes trenta persones d'extrema dreta, que la policia ha apartat dels manifestants.

Per la seua part, la manifestació convocada per la Comissió Nou d'Octubre ha eixit amb retard des de la plaça de Sant Agustí. En aquesta mobilització reivindicativa, la més nombrosa, s'han reunit associacions, entitats culturals, partits polítics i sindicats de l'esquerra valenciana que han signat un document conjunt en el qual denuncien la recentralització del govern espanyol i l'infrafinançament de la Comunitat Valenciana.

Toni Gisbert, secretari d'Acció Cultural del País Valencià ha denunciat especialment aquesta recentralització: "el País Valencià encara està esperant una proposta de finançament just. Sempre hem denunciat el dèficit fiscal i ens alegrem que la consciència social siga majoritària en la Comunitat Valenciana". També ha assenyalat que es tracta d'una "qüestió de supervivència, que els diners no es queden a Madrid per a qui sap què. Demanem que els nostres impostos es dirigisquen a una sanitat, a una educació valenciana adequada."

Així mateix, s'ha dirigit directament al president de la Generalitat, Ximo Puig, per a demanar-li que "que no es mostren passius" davant "la censura del valencià als mitjans i que la reciprocitat amb TV3 i IB3 siga una realitat".

Per a garantir la seguretat de les marxes s'han desplegat mil agents de la Policia Nacional i 250 agents de la Policia Local de València i autonòmica per distints punts de la ciutat. L'eixida del metro de Xàtiva ha sigut un dels emplaçaments claus, on la policia ha concentrat esforços en la vigilància.

També et pot interessar

stats