La Reial Senyera torna als carrers de València

Pilar Bernabé, regidora de Desenvolupament Econòmic i Esports de l'Ajuntament de València, ha sigut l'encarregada de portar-la enguany

Baixada de la Senyera a l'Ajuntament de València / À Punt NTC

La processó cívica s'ha tornat a celebrar aquest Nou d'Octubre, i amb ella, la Reial Senyera ha eixit de nou de l'Arxiu Municipal per a recórrer els carrers de la ciutat de València.

Enguany, la portadora de l'estendard valencià ha sigut la regidora de Desenvolupament Econòmic i Esports de la ciutat de València, la socialista Pilar Bernabé, que succeeix a Narciso Estellés, regidor de Ciutadans, qui va ser l'encarregat l'any passat, encara que a causa de les restriccions per la pandèmia la Senyera no va eixir del consistori.

La regidora ha confessat en entrevista amb À Punt "sentir-se molt emocionada i nerviosa". També ha qualificat aquesta edició com l'any de la retrobada amb la ciutadania, un Nou d'Octubre que simbolitza "l'esforç del poble valencià, gràcies al qual podem dir que ja estem passant la pitjor etapa de la nostra història".

En aquesta edició, el recorregut habitual de la processó cívica ha variat a causa de les obres de la plaça de la Reina i del carrer de la Pau. L'itinerari s'ha iniciat als peus de l'Ajuntament i ha transcorregut pels carrers de les Barques i del Pintor Sorolla fins a la plaça d'Alfons el Magnànim. Allí, als peus de l'estàtua del rei Jaume I, s'han dipositat cinc corones de llorer per part de l'Ateneu Mercantil, el Tribunal de les Aigües, la Societat Coral El Micalet, Lo Rat Penat i l'Ajuntament de València juntament amb la Generalitat. En acabar, la Reial Senyera ha tornat pel carrer de Colom i de Roger de Llòria fins al consistori.

La desfilada ha transcorregut sense cap incidència important, a banda d'algunes xiulades reivindicatives que part del públic ha dirigit en certs moments a la comitiva.

L'actual Reial Senyera, que data de 1928, s'estrena després de la profunda restauració a què es va sotmetre per a substituir l'anterior, del segle XVI. Aquesta compta amb cinc franges de teixit d'or cosides a altres quatre roges de seda i la corona un rat penat de plata. Durant el recorregut, cinc persones han acompanyat a Pilar Bernabé a portar la bandera, que pesa díhuit quilograms: quatre portaven els cordons i un la falda.

També et pot interessar

stats