Cinc manifestacions recorren València aquest Nou d'Octubre

La delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana desplegarà al voltant de mil agents per a garantir la seguretat durant els recorreguts

Grafisme amb les cinc manifestacions autoritzades en la vesprada del Nou d'Octubre
Grafisme amb les cinc manifestacions autoritzades en la vesprada del Nou d'Octubre / À Punt NTC

Com cada any en el Nou d'Octubre, la ciutat de València acull manifestacions reivindicatives de la identitat valenciana. Enguany són cinc les marxes autoritzades per a circular per diversos carrers de la ciutat, un repte per a la delegació del govern a la Comunitat Valenciana que ha hagut de coordinar-les de manera que no es creuen entre si ni amb l'entrada de Moros i Cristians, tal com ha explicat la seua responsable, Gloria Calero, qui a més ha anunciat que desplegarà un miler d'agents per a garantir la convivència.

A les 16:30 eixirà la primera marxa autoritzada, convocada pel col·lectiu Organitzacions del Sud, que començarà el recorregut al carrer de Vicent Miquel Carceller. Després, a les 17:00, iniciarà la marxa el Grup d'Acció Valencianista, una mobilització habitual de la jornada, des de la plaça d'Alfons el Magnànim.

La Coordinadora Obrera Sindical, una organització simpatitzant de l'esquerra independentista, ho farà a les 17:30 des de l'estació del Nord fins a la plaça d'Amèrica. Serà en aquesta marxa on es reforçarà el dispositiu de seguretat, per a evitar el sabotatge de grups de l'extrema dreta després dels actes violents que han protagonitzat en anys anteriors en protestes no autoritzades.

A les 18:00 es preveu la manifestació més multitudinària, la de la Comissió 9 d'Octubre, un col·lectiu que encapçala Acció Cultural del País Valencià. La marxa eixirà des de la plaça de Sant Agustí i recorrerà els carrers de Xàtiva i Colom fins a arribar a la Porta del Mar, des d'on enfilarà cap a la plaça d'Alfons el Magnànim per davant del Tribunal Superior de Justícia.

L'última marxa, a les 18:30 està convocada pel col·lectiu L'Encontre Polític Valencià, i començarà a la plaça dels Furs.

Moros i Cristians i focs artificials completen la programació

Mentrestant, al voltant de les 18:00 de la vesprada, arrancarà la XVII Entrada de Moros i Cristians, amb un itinerari modificat per les obres de la plaça de la Reina i que travessarà el carrer de la Pau, Marqués de Dosaigües, Cultura, Abadia de Sant Martí, Sant Vicent, plaça de l'Ajuntament i el carrer de Marqués de Sotelo.

Per últim, la programació oficial del Nou d'Octubre acabarà amb el segon espectacle pirotècnic, un castell de focs artificials, també de la Pirotècnia Valenciana, que dispararà a la platja de les Arenes.

Segueix el 9 d'Octubre en À Punt

La televisió d'À Punt ofereix al llarg del dia de hui un programa Especial Nou d'Octubre que comença a les 9:00 hores amb la retransmissió dels actes institucionals des del Palau de la Generalitat i el lliurament de les distincions de la Generalitat i que podrà seguir-se en directe pel web d'À Punt. El programa el presentaran Marta Ventura i Mathies Muñoz que, a més, aprofitaran per a estrenar i mostrar als espectadors el plató del nou magazín A la Ventura, que comença als matins a partir del 13 d'octubre.

La ràdio d'À Punt seguirà l'actualitat per streaming dins el programa Podríem fer-ho millor de 9:00 a 13:00 hores. Així mateix, a les 15:00 hores s'estrenarà la radioficció Conte d'octubre, de l'autor i director Manuel Valls.

També et pot interessar

stats