28 persones processades per les agressions durant la manifestació del Nou d’Octubre de 2017

La Fiscalia i les acusacions tenen 10 dies per a demanar l’obertura de judici oral, si ho consideren.

Imatge d'arxiu de les agressions que tingueren lloc durant la manifestació del 9 d'Octubre del 2017
Imatge d'arxiu de les agressions que tingueren lloc durant la manifestació del 9 d'Octubre del 2017 / À Punt NTC.

El titular del jutjat d’instrucció número 15 de València ha dictat el procediment abreujat contra 28 persones investigades en la causa per les agressions i amenaces que van patir professionals de mitjans de comunicació i diversos assistents a la manifestació del Nou d’Octubre de 2017.

Ara el Ministeri Fiscal i les acusacions personades en la causa tenen 10 dies per formular un escrit d’acusació i sol·licitar l’obertura de judici oral, o bé demanar el sobreseïment de les diligències.

Segons es recull en la resolució, facilitada pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, molts dels encausats formaven part de l’antiga penya Yomus, d’aficionats ultres del València CF, i exhibien simbologia neonazi i d’extrema dreta.

També està encausat un locutor de televisió i de ràdio, José Antonio García Herrero, que en els dies previs va publicar diferents missatges en les xarxes socials on feia una crida per a impedir la manifestació.

Alguns de les persones investigades accediren a la plaça de Sant Agustí de València, on començava la manifestació, entonant cants i crits i, en alguns casos, fent la salutació feixista. Posteriorment van trencar els cordons de seguretat establits per les forces de seguretat i van acorralar i agredir presumptament diversos manifestants.

La irrupció va impedir que la marxa completara el recorregut previst fins a la plaça d’Alfons el Magnànim, en “una acció concertada de diferents investigats”, d’acord amb la resolució judicial.

“El seu propòsit no era altre que el d’assetjar i enfrontar-se als qui acudiren a la manifestació convocada per la Comissió 9 d’Octubre, i amb el fi de dificultar i d’impedir, fins i tot mitjançant l’ús de violència, que tinguera lloc aquesta manifestació, i això per la seua radical discrepància ideològica amb els convocants de la manifestació i la seua hostilitat al que representen”, tal com relata l’instructor en la resolució.

En la resolució es detallen les puntades de peu i punyades que van pegar una dotzena dels encausats a dos manifestants. A més, es descriuen els atacs a un fotoperiodista, a qui van tractar de llevar-li la càmera fotogràfica i li van trencar dos objectius, i a un altre periodista, que va ser colpejat amb una fusta que li va trencar la pantalla del telèfon mòbil.

També et pot interessar

stats