Mil agents vetlaran perquè el Nou d’Octubre "siga la festa de la convivència"

La delegació del govern espanyol ha autoritzat cinc manifestacions, que s'han ordenat en diferents localitzacions i horaris per a evitar conflictes

Grafisme amb les cinc manifestacions autoritzades en la vesprada del Nou d'Octubre
Grafisme amb les cinc manifestacions autoritzades la vesprada del Nou d'Octubre / À Punt NTC

La delegació del govern espanyol a la Comunitat Valenciana desplegarà un miler d'agents el Nou d’Octubre per a garantir "que siga la festa de la convivència". El dispositiu és semblant al del 2019, l'últim any en què es va commemorar la festivitat abans de la pandèmia.

"Les persones que busquen el conflicte no caben en el Dia del Poble Valencià”, ha advertit la delegada Gloria Calero al terme de la junta local de seguretat per al Dia de la Comunitat Valenciana, en referència als greus incidents protagonitzats per col·lectius d'extrema dreta el 2017.

Les persones que busquen el conflicte no caben en el dia del poble valencià Gloria Calero - Delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana

Calero ha confirmat l'autorització de cinc manifestacions de vesprada, posteriors a la Processó Cívica institucional del matí, que s'han ordenat en diferents localitzacions i horaris "per a garantir el lliure exercici del dret".

"Ha costat organitzar-les perquè no es creuen entre si i amb un acte de Moros i Cristians, però finalment s'ha aconseguit un temps i un recorregut que permeta que la cosa funcione", ha afegit l'alcalde de València, Joan Ribó, que ha reclamat una celebració pacífica, "de tots els valencians" per a "fer un país més fort, potent, amb tots units".

Cinc manifestacions autoritzades

La manifestació que es preveu més multitudinària és la mobilització històrica de l'esquerra valenciana, convocada per la Comissió 9 d'Octubre, un col·lectiu que encapçala Acció Cultural del País Valencià. La marxa eixirà a les sis de la vesprada des de la plaça de Sant Agustí i recorrerà els carrers de Xàtiva i Colom fins a arribar a la Porta del Mar, des d'on enfilarà cap a la plaça d'Alfons el Magnànim per davant del Tribunal Superior de Justícia.

Abans, a les quatre i mitja de la vesprada, començarà la primera de les manifestacions autoritzades, convocada pel col·lectiu anomenat Organitzacions del Sud, que eixirà des del carrer de Vicent Miquel Carceller. Després s'iniciarà la marxa del Grup d'Acció Valencianista, una altra de les mobilitzacions clàssiques de la jornada, que eixirà a les cinc des de la plaça d'Alfons el Magnànim.

La Coordinadora Obrera Sindical, una organització simpatitzant de l'esquerra independentista, ho farà a les cinc i mitja des de l'Estació del Nord fins a la plaça d'Amèrica. El dispositiu de seguretat seguirà de prop aquesta marxa, per a evitar el sabotatge de grups de l'extrema dreta, després dels actes violents que han protagonitzat en anys anteriors en protestes no autoritzades.

A les sis i mitja de la vesprada tindrà lloc l'última de les marxes, del col·lectiu L'Encontre Polític Valencià, que començarà a la plaça dels Furs.

A aquestes se suma una protesta laboral entre les 8:00 i les 14 hores no vinculada a la jornada reivindicativa del Nou d’Octubre que ha demanat el sindicat CGT per a denunciar l'abús de temporalitat en la Societat Valenciana de la Gestió Integral de Serveis d'Emergències (SGISE).

També et pot interessar

stats