L’avanç dels climes àrids i la temperatura del Mediterrani fan més vulnerable al canvi climàtic el nostre territori

El cap de Climatologia de l’Aemet a la Comunitat Valenciana insta a adoptar ja mesures contra l’efecte hivernacle, perquè els efectes no seran immediats

Diverses persones passegen per la platja de la Patacona, a Alboraia, aquest divendres, en ple desembre, quan s'espera assolir els 25 graus al litoral
Diverses persones passegen per la platja de la Malva-rosa, a València, aquest divendres, en ple desembre, quan s'espera assolir els 25 graus al litoral / À Punt NTC

L’avanç dels climes àrids, que van guanyant terreny des del sud-est de la península, i el fet que el Mediterrani siga una conca tancada i que l'aigua estiga a una temperatura que quasi dobla la de l’Atlàntic o el Cantàbric, converteixen el nostre territori en una zona especialment vulnerable al canvi climàtic. Així ho ha exposat a Les notícies del matí José Ángel Núñez, cap de Climatologia de l'Agència Estatal de Meteorologia, l’AEMET, a la Comunitat Valenciana.

Núñez ha instat a adoptar, com més prompte millor, mesures per a frenar les emissions contaminants a l’atmosfera, perquè hi ha un període, d’aproximadament un segle, en què els gasos que ja hem llançat seguiran alterant l’ambient. "Les emissions de hui dia seguiran en l’atmosfera cent anys; per això, és urgent adoptar mesures", advertia Núñez.

Per aquesta raó, els estudis apunten que les temperatures pujaran entre quatre i cinc graus a finals de segle. Com que ja hi ha uns danys ambientals irreversibles, derivats dels gasos contaminants llançats fins ara, el responsable de Climatologia de l’Aemet convidava a adoptar ja, de manera urgent, mesures per a intentar frenar les emissions.

En el cas del nostre territori, José Ángel Núñez advertia que els estudis evidencien que els climes àrids cada vegada van guanyant més terreny.

Els seus efectes s’observen ja en alguns punts de les comarques del sud i de Múrcia, el que comportarà major necessitat de recursos hídrics per culpa de l’augment de les temperatures i a l’evaporació, cosa que farà créixer la demanda d’aigua.

D’altra banda, pel que fa a la temperatura de la mar, el fet que la del Mediterrani siga tan càlida està desplaçant en el calendari les pluges intenses. "Abans teníem pluges intenses a finals de setembre o octubre, enguany vam veure que eixes pluges, que van causar inundacions en zones de l’Horta o del nord, les vam tindre al novembre", argumentava.

José Ángel Nuñez ha advertit que caldrà habituar-se als episodis continus de calor, com els que ja hem tingut enguany, perquè cada vegada seran més recurrents. "La calor persistent, durant dies, serà una tendència en el futur. Els episodis de fred, cada vegada seran més estranys i menys intensos", pronosticava el representant de l’Aemet.

També et pot interessar

stats