Els EUA i Canadà viuen en un temporal de neu històric, amb una sensació tèrmica de fins a 50 graus negatius

El nostre territori tindrà un Nadal prou més càlid del que és habitual; de fet, aquest divendres entrem en el cap de setmana amb els termòmetres a 25 graus

Paisatge de Dakota del Nord, on el fort vent dificultava la visibilitat a pocs metres

Una llengua d’aire àrtic, instal·lada sobre els Estats Units i el Canadà, està sumint Nord-amèrica en un dels temporals més complicats dels últims anys. A les baixíssimes temperatures s’afigen les fortes ràfegues de vent, que deixen una sensació tèrmica encara més baixa. De fet, el servei meteorològic dels Estats Units ha advertit que aquesta sensació pot arribar als 55 graus centígrads negatius en algunes parts del país durant el cap de setmana.

Aquesta situació meteorològica està provocant un caos en les comunicacions, tant per carretera, atés que moltes acumulen tolls de neu que impedeixen avançar al trànsit, com per l’aire. El temporal de neu ha obligat a cancel·lar milers de vols, davant les dificultats dels avions per a realitzar les maniobres d’aterratge i enlairament. El president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat a la ciutadania que evite els desplaçaments innecessaris i es refugie en les cases.

De fet, la sensació tèrmica serà tan baixa en alguns punts dels Estats Units i el Canadà que, en cas de no adoptar-se precaucions per a protegir-se del fred, una persona podria quedar congelada en només cinc minuts.

Un avió despega a l’aeroport de Vancouver, cobert per la neu, aquest dimecres
Un avió despega a l’aeroport de Vancouver, cobert per la neu, aquest dimecres / Jennifer Gauthier (Reuters)

Un dels trets d’aquest temporal de neu que assota Nord-amèrica, a més de les baixes temperatures, són els canvis pràcticament sobtats de temperatures. Per exemple, a Amarillo, a l’estat de Texas, la temperatura va baixar aquest dimecres 17 graus en menys d’una hora.

L'interior valencià, a més de vint graus

Aquesta gèlida situació que viuen a Nord-amèrica contrasta amb les altes temperatures, també anormals per a aquesta data, que estan assolint-se a la Comunitat Valenciana aquest desembre. A les portes de Nadal, s’espera que en alguns punts del litoral i prelitoral estiguen a 25 graus en les hores centrals d’aquest divendres.

A l’interior, l’ambient també serà prou més càlid del que és habitual. Allà, el mercuri pot pujar per damunt dels vint graus en la jornada de divendres. De fet, localitats com ara Morella (els Ports), previsiblement superaran a migdia aquesta temperatura.

Després d’un any en què, de maig a desembre –excepte setembre-, han sigut "extremadament càlids", segons l’Agència Estatal de Meteorologia, l’Aemet, sembla que cada vegada hi ha més evidències que desembre també ho serà, sobretot en passar aquesta setmana, en què al territori s’han registrat temperatures fins a deu graus per damunt de les usuals.

I la calor sembla que no afluixarà durant el cap de setmana. Com ja va passar durant l’any passat per Cap d’Any, sembla que la nit de Nadal i l’endemà caldrà poca roba d'abrigar, perquè les temperatures seguiran més altes del que és habitual. La pròxima setmana, en canvi, les temperatures es normalitzaran, i tot i que s’aproximaran més a les màximes habituals, tampoc s’espera un fred significatiu. 

També et pot interessar

stats