Acaba l’estiu més càlid de la història al territori, amb 2,3 graus per damunt de la mitjana

La temperatura de la mar ha impedit la entrada de les brises en hores nocturnes i ha deixat vora un centenar de nits tropicals en València i Castelló, segons Aemet

Acaba l’estiu més càlid de la història al territori / À Punt NTC / Efe

Una temperatura mitjana que ha estat més de dos graus per damunt de l'habitual i quasi la meitat de pluges del que estem acostumats, un 45% menys. És el balanç de l’estiu que deixarem arrere d'ací a uns dies, que es recordarà com el més càlid de la història, i que donarà pas a una tardor càlida i amb les precipitacions habituals.

Almenys així ho preveu la delegació valenciana de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), que aquest dimarts ha fet balanç climàtic del calorós estiu que s’acaba.

Des d’aquest organisme també apuntaven una dada curiosa: l’estiu del 2022 ha sigut el que més dies assolellats ens ha regalat des del 2001. Hem tingut moltes jornades en què el cel ha estat absolutament clar, sense cap núvol que frenara la insolació.

El de 2022 ha sigut el més càlid registrat mai al nostre territori. De mitjana, i segons les dades d’AEMET, en general s’han superat en 0,3 graus els registres del que fins ara era l’estiu més calorós a la Comunitat Valenciana, el del 2003, i el mercuri ha pujat, de mitjana, 2,3 graus més.

En aquest context, des d’AEMET assenyalen que juny ha sigut el més càlid des que hi ha registres. No ha passat el mateix en juliol i agost, que són els segons més calorosos. Setembre, tot i que no ha finalitzat, també va pel mateix camí, a pesar que en els últims dies les temperatures ja no són tan elevades. Des d’AEMET indiquen que, només en els 18 primers dies, la temperatura mitjana ha sigut 2,3 graus més elevada de l'habitual.

I com a mostra d’aquesta calor més alta que els registres anteriors, AEMET explica que, dels 110 dies entre l'1 de juny i el 18 de setembre, només set jornades van registrar temperatures per davall de les usuals.

Del calendari estiuenc, marcat per la calor intensa, destaca especialment un dia, el 13 d’agost, quan a la intensa ponentada la van seguir els esclafits secs, un d’ells el que va causar l’incident del Medusa, on va morir una persona i 32 en van resultar ferides després que les intenses ràfegues de vent tombaren una estructura del recinte del festival.

Un altre dels aspectes que han fet història aquest estiu ha sigut el de les nits tropicals, de més de 20 graus, com destacava Jorge Tamayo, el delegat d’AEMET a la Comunitat Valenciana.

N'hem tingudes més que mai en la història a Castelló de la Plana, amb 98, i a València, amb 106. A Alacant, 89, segona posició històrica. Per què? Per les altes temperatures de la mar. "La calor de la mar ha inhibit les brises i ha evitat que es refrescaren les zones costaneres", explicava Tamayo.

Pel que fa a les pluges, al llarg de l’estiu han caigut 42,5 litres de precipitació acumulada, una quantitat que ha sigut un 45% inferior als registres. La reducció de pluges ha sigut especialment acusada en les comarques del sud, on hi ha hagut fins a un 50% menys de precipitacions. 

També et pot interessar

stats