El termòmetre dispara la collita de sal de Torrevella

Les altes temperatures i les nits càlides de l'estiu fan preveure una producció superior al mig milió de tones, una part de les quals acabarà a les carreteres estrangeres

 

El termòmetre dispara la collita de sal de Torrevella

L’ametla, la figa, la magrana, l’oliva o fins i tot el caqui. La calor intensa d’aquest estiu ha minvat significativament moltes collites, també les de secà, però el llarg episodi d’altes temperatures no ha portat males notícies per a tots.

L’estiu summament càlid que deixem enrere deixarà una bona collita de sal. A la principal explotació salinera d’Espanya, la de les Salines de Torrevella, es freguen les mans. Esperen recollir més de mig milió de tones de sal, quasi el doble de les últimes collites.

Les altes temperatures de juliol, d’agost i dels primers dies de setembre i, sobretot, les mínimes de moltes nits, que no han baixat de 20 graus, han facilitat una "evaporació excessiva", que ha beneficiat l'explotació perquè "ha accelerat la cristal·lització de la sal i que siga de més qualitat", com ha explicat el responsable de producció de les Salines de Torrevella, Luis Díez.

Aquestes circumstàncies deixen una previsió de collita de vora 550.000 tones, una quantitat significativament superior a la dels últims anys, quan les pluges –majors del que és habitual a la zona— havien reduït la producció fins a 300.000 i 350.000 tones.

A més, les condicions de l’oratge d’aquest estiu ha permés que les làmines de sal tinguen uns 100 o 110 mil·límetres de gruix. Tot i que el gruix òptim és de 120 mil·límetres, el que s’ha assolit fins ara és bastant millor que el dels últims anys, que estava entre 50 i 80.

"Aquest gruix ens beneficia perquè ens estalvia temps de recol·lecció i ajuda a augmentar la producció", ha reconegut el responsable de producció de les Salines de Torrevella.

Arribats a aquest punt de bones expectatives, els responsables d’aquestes icòniques salines del territori esperen que les pluges, que tradicionalment cauen al setembre, "no siguen més intenses del que és habitual". "Qualsevol pluja torrencial pararia de colp la cristal·lització de la sal, perquè l'aigua dolça redueix la densitat de la sal a l'aigua i tallaria el quallat", alertava Luis Díez.

Es recull en humit, mitjançant un vaixell que talla les llenques de sal del fons i les fa arribar a la superfície perquè després les barcasses les arrepleguen.

Per les característiques orogràfiques d'aquestes salines del Baix Segura, de grans dimensions i en ple parc natural, la recollida de la sal s'efectua "en humit", és a dir, mitjançant un vaixell que talla les llenques de sal del fons i les fa arribar a la superfície perquè després les barcasses les puguen arreplegar i portar-les a la zona d’emmagatzematge.

Exportació a Europa i els Estats Units

Una vegada es deposita allà la sal, es llava i s'emmagatzema abans d’enviar-la al mercat final, que acostuma a ser la indústria alimentària, la química o per a evitar la formació de plaques de gel a les carreteres d’Espanya, d’Europa i dels Estats Units durant l’hivern.

Per aquesta raó, camions de gran tonatge traslladen la sal al nord del continent o bé als vaixells de càrrega a granel que salpen des de Torrevella i la transporten a diferents parts del món.

També et pot interessar

stats