Ribera adverteix que cal preparar-se per a estius "veritablement insuportables"

La ministra per a la Transició Ecològica assegura que la resposta davant de l'emergència climàtica "és un assumpte seriós i urgent"

Onada de calor a la Comunitat Valenciana
Onada de calor a la Comunitat Valenciana / Ana Escobar (Efe)

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha manifestat que "no queda una altra alternativa" que continuar avançant en un millor coneixement, preparació i resposta davant del canvi climàtic davant de l'augment i la intensitat dels fenòmens meteorològics, com la sequera o les onades de calor.

"La resposta davant de l'emergència climàtica és un assumpte seriós i urgent", ha destacat Ribera, que ha participat per primera vegada en la roda de premsa estacional de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) en la qual ha avançat que cal preparar-se per a estius cada vegada més càlids, cada vegada més secs i que a mitjan segle poden arribar a ser "veritablement insuportables".

En aquest sentit, ha valorat que urgeix prendre "noves mesures de reforç" de la capacitat de resistència perquè el canvi climàtic "pressiona ja", amb conseqüències immediates, quotidianes i d'alt impacte.

Així, ha subratllat que aquest ha sigut un estiu "particularment càlid i particularment sec" que confirma la tendència que la comunitat científica porta advertint molt de temps i com la intensitat dels fenòmens meteorològics extrems es consolida.

No obstant això, ha lamentat que és "enormement dolorós" observar com encara al capdavant de les institucions hi ha persones que es permeten fer acudits sobre aquest tema menyspreant el que ja es veu i com el canvi climàtic es cobra vides humanes que cauen a conseqüència de l'onada de calor, vides humanes associades a l'increment dels perills del clima.

Ribera ha reiterat que enguany no ha sigut un any qualsevol i que aquest estiu ha confirmat "els pitjors indicis" i davant de les dades ha argumentat que "no queda una altra alternativa" que continuar avançant en un millor coneixement, preparació i resposta davant del canvi climàtic i la gestió de l'aigua que "posa en perill" la manera de vida que coneixem.

A més, ha reconegut que l'augment de la temperatura i la falta de precipitacions, està afectant els rius i els ecosistemes, amb reserves d'aigua que desapareixen i amb embassaments on enguany la reserva hidràulica ha caigut per davall del 35 per cent. "No ens agrada, posa en perill la nostra manera de vida", ha reconegut.

D'aquesta manera, ha aprofundit en les conseqüències de la combinació de temperatura extrema amb la sequera que han assolat grans parts del continent europeu i afecten el subministrament elèctric o el proveïment d'aigua en grans parts de la geografia.

No obstant això, ha defés que Espanya ha millorat de manera important en els últims anys l'eficiència en l'ús de l'aigua, encara que en aquest moment, la falta d'aigua afecta ja el 20% del territori i el 30% de la població espanyola.

Per això, ha apuntat que el nou cicle de l'aigua requerirà una inversió en infraestructures de fins a 8.000 milions d'euros encara que també considera necessàries altres mesures que requereixen la preparació de la ciutadania des de l'àmbit de la protecció civil.

També et pot interessar

stats