L'estiu més càlid des que hi ha registres a la Comunitat Valenciana

Dels 92 dies de juny a agost hi ha hagut 85 jornades en les quals el termòmetre ha marcat una temperatura superior a la mitjana

Dues persones van cap a la platja en una imatge d'arxiu d'aquest estiu
Dues persones van cap a la platja en una imatge d'arxiu d'aquest estiu / Rober Solsona (Europa Press)

L’agost de 2022 ha sigut un mes "extremadament càlid", i en concret, el segon mes d'agost més calorós des d'almenys l'any 1950, només per darrere de l'agost de 2012, segons les dades fetes públiques aquest dimarts per l'Agència Estatal de Meteorologia, amb una mitjana de 25,9 graus.

Temperatura mitjana a la Comunitat Valenciana durant l'estiu
Temperatura mitjana a la Comunitat Valenciana durant l'estiu / Jaume R. Lloret

Aemet exposa que els tres mesos d'agost més càlids a la Comunitat Valenciana dels últims 72 anys han estat el de 2012, que va marcar una temperatura mitjana de 26,2 graus; seguit d'agost de 2022, amb una mitjana de 25,9 graus, i d'agost de 2003, quan es van marcar 25,7 graus. La temperatura considerada normal per a aquest mes és de 24 graus.

D'aquesta manera, amb les dades d'agost, l'estiu de 2022 serà el més càlid en la Comunitat Valenciana des del 1950, any en què van començar els registres.

La ciutat de València també està batent aquest estiu tots els rècords de nits càlides a la ciutat, entre elles la de la nit més càlida des que hi ha registres, que va arribar el passat 13 d'agost, quan el termòmetre va marcar 27,5 graus. 

32 nits per damunt dels 24 graus

Segons Aemet, si es comprova l'estadística del nombre de nits que han superat els 24 i els 25 graus en la capital valenciana, 2022 és l'any amb més nits amb una mínima major o igual a 24 graus a València, amb un total de 32, que desbanquen les 30 registrades en 2015.

Així mateix, durant aquest any hi ha hagut setze nits en les quals el termòmetre no ha baixat dels 25 graus a la ciutat de València, el mateix número que l'any 2015, si bé és probable que aquest dimecres siga la dessetena, perquè agost "s'acomiadarà amb molta calor".

Les mateixes fonts han assenyalat que fins als anys huitanta del segle XX era molt rar que a València hi haguera mínimes superiors a 25 graus. L'últim dimecres d'agost serà un dia de vent de ponent, la qual cosa donarà lloc a màximes "significativament altes" en els litorals de València i del sud d'Alacant, raó per la qual s'ha activat per a aquesta jornada un avís groc per temperatures màximes. 

Sanitat activa de nou el nivell d’alerta per una “nit equatorial”

La Conselleria de Sanitat ha activat el nivell alt d'alerta sanitària per temperatures extremes en 31 de les 34 comarques de la Comunitat Valenciana, atés que s'espera una "nit equatorial", amb més de 25 graus.

Segons les prediccions del Programa de Prevenció i Atenció als Problemes de Salut Derivats de les Temperatures Extremes en la Comunitat Valenciana, es declara per a hui el nivell d'alerta sanitària alta en alguns municipis del Baix Segura, la Costera, la Ribera Alta i la Vall d'Albaida.

També et pot interessar

stats