Juliol de 2022: extremadament càlid i sec

Desgranem el resum climatològic del que ha sigut el segon mes de juliol més càlid al territori valencià

JULIOL 2022
JULIOL 2022
12 d'agost 2022 - 14:06

El mes de juliol de 2022 ha sigut extremadament càlid al conjunt del territori valencià. La temperatura mitjana ha sigut de 25,9 ºC, és a dir 1,9 ºC superior a la temperatura mitjana de referència. De fet, es pot destacar que el mes ha sigut el segon més càlid d'ençà 1950, just per darrere de juliol de 2015. Això sí, cal destacar que l'estiu que estem vivint, fins ara, és el més càlid i supera per 3 dècimes el bimestre de juny i juliol de 2003.

TEMPERATURA MITJANA JULIOL
TEMPERATURA MITJANA JULIOL

Al conjunt d'Espanya el mes de juliol ha estat el més càlid des que n'hi ha registres. En punts de l'interior peninsular es van batre nombrosos rècords de temperatures màximes i mínimes més elevades mensuals i absolutes, això sí, no es va batre el rècord nacional de 47,6 ºC registrat l'agost de 2021 a La Rambla (Còrdova). En altres països de l'entorn sí que es van batre rècords nacionals, puix la glopada d'aire càlid es va escampar fins al Regne Unit i la península escandinava. De fet, es va superar per primera vegada en la història els 40 ºC a Anglaterra i, a pesar de no haver-se batut el rècord de temperatura màxima nacional, en punts de la Bretanya es van assolir temperatures superiors als 42 ºC el que representa nombrosos rècords locals de temperatura.

TEMPERATURA MITJANA ESPANYA JULIOL 2022
TEMPERATURA MITJANA ESPANYA JULIOL 2022

La calor ha sigut sostinguda en el temps i pràcticament sense registrar extrems. Tant les màximes com les mínimes han quedat per damunt del que és normal, i tan sols hi va haver un pic destacable de temperatures cap a finals de mes, en concret el dia 25. Aquell dia, les brises van entrar tard i les màximes més elevades arribaren a valors de quasi 45 ºC a Oriola i Elx, i tot açò amb mínimes que en punts del litoral marcaven rècord amb valors que no baixaven dels 27 ºC a la ciutat de València, per exemple.

XIFRES DESTACABLES DEL MES DE JULIOL DE 2022
XIFRES DESTACABLES DEL MES DE JULIOL DE 2022

Aquestes mínimes, extremadament caloroses, s'han donat de manera generalitzada en punts del litoral a causa de l'elevada temperatura de la superfície marítima. De fet, la major part dels dies des de maig ha superat el llindar del percentil 95 de la sèrie de referència (és a dir, valors diaris que estan entre el 5% dels dies més càlids de la sèrie de dades). Donada l'estabilitat que va caracteritzar el mes de juliol, amb un règim continuat de brises, l'aigua del mar va quedar estratificada, calfant-se de manera molt clara els primers nivells de l'aigua.

TEMPERATURA SUPERFICIAL DEL MAR
TEMPERATURA SUPERFICIAL DEL MAR

Quant a pluja, el mes de juliol ha sigut en conjunt sec, tot i que n'escapa la zona de l'interior de Castelló on es van registrar tempestes localment importants. En total, es van acumular 129 l/m² al terme de Vilafranca, 63 a Castellfort i 45 a Morella. En punts de València i Alacant les precipitacions han sigut pràcticament inapreciables.

PERCENTATGE PRECIPITACIÓ ACUMULADA JULIOL 2022
PERCENTATGE PRECIPITACIÓ ACUMULADA JULIOL 2022

També et pot interessar

stats