Fred àrtic als Estats Units i el Canadà

Temperatures inferiors als valors típics dels congeladors, de -20 °C, amb vent fort i sensació tèrmica inferior a -30 °C

Fred àrtic
Fred àrtic
26 de desembre 2022 - 23:59

Els Estats Units i el Canadà han viscut enguany una de les irrupcions d'aire àrtic més importants dels últims vint anys, per l'extensió i per la intensitat.

Els estats del nord, situats prop del Canadà, estan acostumats i preparats per a aquestes temperatures. Però, així i tot, seran molt baixes. A més, la irrupció d'aire àrtic circularà a l'est de les muntanyes Rocoses i es desplaçarà cap al centre i l'est del país. Afectarà estats que no estan acostumats a temperatures inferiors a -20 °C.

CIUTATS CONGELADES I SEPULTADESPER LA NEU I EL GEL
CIUTATS CONGELADES I SEPULTADESPER LA NEU I EL GEL

Canvis de més de 25 graus en poc més de quatre hores.

AMARILLO, TEXAS
AMARILLO, TEXAS

La baixada de temperatures serà sobtada en moltes ciutats. Passaran de valors al voltant de 0 °C a valors de -20 °C, amb vent fort i sensació de -35 °C o inferior.

Són temperatures molt perilloses per a les persones i les infraestructures, sobretot quan no estan preparades, i més encara dos dies abans de Nadal, quan els moviments per carretera, tren o avió són molt intensos.

CHICAGO
CHICAGO

Molts ciutadans dels Estats Units estan a punt de viure el dia més fred de la seua vida.

SISTEMES AUTOMÀTICS DE CREMA D'OLI PER A EVITAR CONGELACIÓ DELS CANVIS D'AGULLES
SISTEMES AUTOMÀTICS DE CREMA D'OLI PER A EVITAR CONGELACIÓ DELS CANVIS D'AGULLES

La massa d'aire àrtic ha afectat primer el Canadà, on també els avisos per fred extrem seran de nivell roig, i després es desplaçarà al nord dels Estats Units.

Formació de la borrasca Elliot
Formació de la borrasca Elliot

El xoc de masses d'aire al nord-est dels Estats Units ha generat la formació explosiva d'una borrasca, batejada per The Weather Channel amb el nom d'Elliott. Aquesta borrasca ha augmentat la intensitat del vent i ha provocat sensacions de fred gèlides, típiques de zones antàrtiques.

Irrupció àrtica a Canadà i als EUA
Irrupció àrtica a Canadà i als EUA

Si la baixada de temperatures ha sigut sobtada i extraordinària, la pujada de temperatures amb vista a Cap d'Any també serà extraordinària, amb una pujada de més de 30 graus en dos dies. Del fred àrtic passaran el dia 30 i 31 de desembre a temperatures entre 10 i 15 graus superiors als valors normals per a aquesta època.

També et pot interessar

stats