Com pots ajudar en la lluita contra el canvi climàtic?

L'ONU ha compartit consells i mesures que tothom pot adoptar per a assolir un consum més responsable

Les receptes de l'ONU contra el canvi climàtic
Les receptes de l'ONU contra el canvi climàtic / Miquel Sanjuan

La cimera del canvi climàtic acaba aquesta setmana i, els líders mundials i grans empreses, tracten d'arribar a acords sobre les mesures per a enfrontar el desafiament global de l'emergència climàtica. Tot i que la tasca més important en aquest sentit recau sobre el govern dels diferents països, l’ONU remarca també que existeixen una sèrie de mesures que tothom pot adoptar de forma individual. Així, qualsevol persona pot assolir un consum més responsable i ajudar activament en la lluita contra el canvi climàtic.

Els experts declaren que, en els pròxims dos decennis, més persones se sumaran a la classe mitjana a tot el món. Això és bo per a la prosperitat individual, però augmentarà la demanda de recursos naturals, ja limitats. A més, pel que fa als consumidors, les llars consumeixen el 29% de l'energia mundial i contribueixen al 21% de les emissions de CO₂ resultants.

Per això L’ONU ha preparat un llistat de mesures i comportaments que poden adoptar les persones que es pregunten com poden ajudar en aquesta lluita. A continuació, algunes d'aquestes propostes:

Des de casa

Com pots ajudar des de casa?
Com pots ajudar des de casa? / Miquel Sanjuan

L’ONU remarca especialment un canvi d’hàbits en l’alimentació i la higiene, així com l’ús dels electrodomèstics de la llar. Consells sobre com mantenir aïllada tèrmicament la llar també formen part d’aquesta llista.

 

Fora de casa

Com pots ajudar fora de casa?
Com pots ajudar fora de casa? / Miquel Sanjuan

Pel que fa a les mesures fora de casa, l’ONU posa èmfasi en un comportament més cívic i en un tipus de compra més intel·ligent. Un exemple pot ser comprar fruita de pitjor aspecte, ja que pot estar igualment en bon estat i possiblement acabe en el fem si no la comprem.

En el treball

Com pots ajudar des del treball?
Com pots ajudar des del treball? / Miquel Sanjuan

D’altra banda, en el treball, alguns consells fan plantejar-se si en l’empresa on treballem es compleixen o s’incentiven mesures més ecològiques. Per exemple, comprovar si l'empresa empra tecnologia de calefacció i refrigeració energèticament eficient.

Recomanacions i consells menys evidents

La lluita contra el canvi climàtic es pot abordar de diverses formes que potser no se’ns ocorren en un primer moment. L’ONU indica que ho podem fer inclús des del sofà de casa, per exemple, quan estem a l’ordinador o mirant la televisió, podem estar solament amb el llum dels aparells i evitar gastar més energia de la necessària.

A banda d’una botella d’aigua reutilitzable, també hi ha molts utensilis que usem de forma diària que es poden substituir per la seua versió de llarga duració, com ara una tassa de café de ceràmica, o de plàstic dur, o coberts de fusta. L'organització també anima a agafar menys tovallons per a menjar fora de casa, amb la intenció de utilitzar solament el paper necessari. Pel que fa a l'ús de les xarxes, una altra mesura recomanada és que, si es veu una publicació interessant sobre el canvi climàtic, es pot donar a "compartir" i no limitar-se a veure la publicació o fer clic en “m'agrada”, perquè tinga més ressò i la causa arribe a un públic més ampli.

També et pot interessar

stats