Jorge Olcina: “Comencem una època preocupant, hem de fer un ús molt prudent de l'aigua"

El director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant avisa que hem de començar a usar l’aigua prudentment davant de la sequera

Jorge Olcina: “Hem de fer un ús prudent de l’aigua en totes les modalitats” / À Punt NTC

Si no plou les setmanes vinents, entrarem en una època preocupant, adverteix el director del Laboratori de Climatologia de la Universitat d’Alacant (UA), Jorge Olcina. L’expert ha advertit, en declaracions a À Punt Notícies, que hem de començar a “fer un ús molt prudent de l’aigua en totes les modalitats”. Amb això es refereix no només a l’ús agrari de l’aigua, sinó també a l'ús urbà i turístic, ja que el consum d’aigua a la Comunitat Valenciana es dispara durant la temporada turística.

L’advertència del catedràtic no és debades. Després que el març de l’any passat va ser el mes amb més precipitació de la història, enguany hem passat d’un extrem a un altre i aquest març ha sigut el més sec de la sèrie històrica.

Així les coses, la situació dels embassaments és preocupant, perquè les temperatures de ple estiu i la falta de precipitacions els han deixat a la meitat de la capacitat.  

Concretament, les reserves d’aigua només arriben al 51,2% en el còmput general, però en casos extrems, com la conca del Guadalquivir o les conques internes de Catalunya, estan al 25,4% i al 26,7%, respectivament.

Pel que fa a la reserva hídrica valenciana, la situació, de moment, no és dramàtica. La conca del Xúquer emmagatzema un total de 1.744 hm³, i es manté al 61,3% de la capacitat, mentre que els de la conca del Segura se situen en el 35,3%, amb 402 hm³, segons les últimes dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. Aquesta situació, una mica menys tràgica que la d’altres zones de l’Estat, ho és gràcies a les extraordinàries pluges de l’any passat però, si no plou les pròximes setmanes, la situació pot arribar a ser preocupant.

Davant d'aquesta situació, el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha convocat la taula nacional de la sequera per a analitzar la situació històrica de falta d'aigua a Espanya i els danys que ha causat la manca de precipitacions.

En la reunió les organitzacions agràries Asaja, COAG i UPA han demanat al govern espanyol i a les comunitats autònomes que implementen ajudes econòmiques directes i fiscals, i relaxen normatives com la política agrària comuna (PAC) per a afrontar la situació que genera la falta d'aigua. I després de la trobada han reclamat que es posen en marxa mesures concretes i no sols diagnòstics.

També et pot interessar

stats