El camp reclama passar del diagnòstic a l'acció després de la reunió de la taula de la sequera

El Ministeri d'Agricultura ha citat aquest dimecres durant quatre hores a Madrid representants del sector agrari i de les comunitats autònomes

Les pujes amenacen amb una sequera prolongada els cultius de la Comunitat Valenciana
La sequera prolongada amenaça els cultius de la Comunitat Valenciana

Mesures concretes i no sols diagnòstics. La falta de pluja ha posat el camp en alerta en ple mes d'abril. Aquest dimecres, diverses veus del sector agrari i també de les comunitats autònomes han reclamat al govern mesures concretes i no sols diagnòstics, després de la reunió de la taula de la sequera, convocada a Madrid pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i que per part d'aquest departament ha tingut el sotssecretari d'Agricultura, Ernesto Abati.

El primer a fer públicament aquesta petició ha sigut el president de l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja), Pedro Barato, que ha qualificat la situació del camp com a "caòtica". Barato ha afegit que el sector no està per a "diagnòstics ni excuses", sinó perquè el govern aprove un reial decret de sequera amb mesures "concises, concretes, clares i urgents".

El president d'Asaja ha insistit al ministre Luis Planas que, davant del problema "tan urgent", pose mesures urgents. "La situació és caòtica ara mateix en el camp espanyol", assegura Barato, que insisteix que així ho han expressat les comunitats autònomes de Catalunya, Galícia, Andalusia, Castella i Lleó, Extremadura i Castella-la Manxa.

En un sentit semblant, el secretari executiu d'UPA, Ignacio Huertas, ha reclamat una reunió "al més alt nivell", amb el ministre Planas, per a adoptar amb urgència mesures "excepcionals per a una situació excepcional" derivada de la sequera que incloguen ajudes directes que es repartisquen amb un caràcter social i centrades en les explotacions familiars i professionals.

Huertas ha explicat als mitjans de comunicació que en la trobada hi ha hagut "coincidència en el diagnòstic" per part dels intervinents sobre la "gravetat" de la sequera i de les altes temperatures i en el seu efecte sobre el sector agrari. I demana un pas avant. "Reclamem urgència en la posada en marxa de mesures", ha afirmat el representant d'UPA, que ha afegit que han traslladat al Ministeri la necessitat d'utilitzar pressupost d'Europa, d'Espanya i de les comunitats autònomes per a posar en marxa mesures, primer per als sectors que pateixen una situació "molt complicada" com el cereal, el regadiu i la ramaderia, i després per a altres sectors i territoris en funció de com evolucione la situació.

Una taula entre ministeris per a passar a l'acció

Igualment, COAG, el membre de la comissió executiva Andrés Góngora, ha reclamat, en el mateix to, que es passe del diagnòstic a l'acció amb l'aprovació d'un decret de sequera i un pacte d'estat perquè la sequera "no es convertisca en una arma llancívola entre comunitats autònomes i el govern central". A més, ha sol·licitat la constitució d'una taula interministerial amb Agricultura, Economia, Hisenda i Transició Ecològica per a "tirar avant tot tipus de mesures" perquè la situació "és molt greu".

El govern demanarà flexibilitat a la CE per a aplicar la PAC

Per la seua banda, el Govern ha anunciat, després de la trobada, que reclamarà a la Comissió Europea flexibilitat en l'aplicació de la normativa de la PAC per les dificultats en les quals es troben els cultius espanyols per la prolongada sequera i treballa en un nou paquet d'ajudes per a pal·liar els seus efectes en els cultius agrícoles.

Així ho ha confirmat en un comunicat el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) com a conclusió de la taula nacional de la sequera. Agricultura assegura que ja treballa "en la preparació d'un nou paquet de mesures de suport al sector agrari que mitiguen els efectes de la sequera sobre la producció agrícola i ramadera".

Igualment, el Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) convocarà una reunió amb les comunitats autònomes per a adoptar totes les mesures de caràcter nacional en aquest àmbit, ha assenyalat el Ministeri.

La Unió planteja a Agricultura 50 mesures

D'altra banda, la Unió Llauradora i Ramadera té previst reunir-se demà dijous a Madrid amb represenants d'altres unions agràries i del Ministeri d'Agricultura per a parlar d'un document entregat amb 50 propostes per a pal·liar la sequera. El secretari general de la Unió Llauradora i Ramadera, Carles Peris, explica que entre aquestes mesures, es reclamen ajudes directes per a l'alimentació del ramat extensiu, que necessita pinso per la falta de pluja, o per als cultius amb danys superiors al 20% de la collilta. També hi ha mesures fiscals o la flexibilització del compliment de la PAC.

"No recorde un període de sequera tan acusat", remarca Peris, que adverteix que el problema "està per vindre si no plou" en 20 o 25 dies.

També et pot interessar

stats