El govern repara aquesta setmana el deute històric amb les víctimes del franquisme

La nova llei de memòria democràtica pretén recuperar els cossos dels espanyols afusellats, retirar condecoracions i il·legalitzar l’apologia del franquisme, entre altres

Treballs d'exhumació de cossos d'espanyols en la fosa 63 de Paterna
Treballs d'exhumació de cossos d'espanyols en la fosa 63 de Paterna / Diputació de València

El Consell de Ministres té previst aprovar aquest dimarts la nova llei de memòria democràtica impulsada per l’equip de la ja exvicepresidenta primera, Carmen Calvo, que substituirà l'anterior llei de memòria històrica del 2007 del govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero.

Calvo ha abandonat el càrrec tres dies abans de veure aprovat el seu projecte de llei, que es va presentar el 15 de setembre de 2020 i ha sigut refrendat pel Plé del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) amb 15 de 21 vots favorables. Aquesta legislació és un compromís de legislatura del govern de coalició que ara recull el seu substitut Félix Bolaños, fins ara secretari general de la Presidència.

Entre les mesures de la nova llei, destaca l’anul·lació de totes les sentències del franquisme; suprimir els nomenaments, títols nobiliaris i condecoracions atorgades com la d'Antonio González Pacheco, àlies Billy El Niño; il·legalitzar les fundacions que facin apologia del franquisme o la ressignificació del Valle de los Caídos, entre altres.

El territori valencià, 4 anys per davant

El govern del botànic va aprovar l’any 2017 la Llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana, amb l’objectiu de regular les polítiques públiques “per a la recuperació, protecció i conservació de la memòria democràtica valenciana.

La recuperació de restes de familiars de foses comunes al territori valencià s’ha finançat fins ara per administracions regionals, com el cas de la fosa 112 de Paterna, on la Diputació de València es va fer càrrec de l’exhumació.

També et pot interessar

stats