El Congrés demana retirar les condecoracions a Billy el Niño després de mort

La iniciativa preveu que s’elabore un catàleg dels títols nobiliaris concedits pel règim franquista als seus adeptes.

L’expolicia franquista Antonio Fernández Pacheco, en una imatge d’arxiu
L’expolicia franquista Antonio Fernández Pacheco, en una imatge d’arxiu / Europa Press

El ple del Congrés té previst aprovar aquest dimecres una iniciativa del PSOE i d’Unides Podem que insta el govern espanyol a escometre les mesures necessàries per a retirar les medalles, ara ja a títol pòstum, a l'expolicia Antonio González Pacheco, àlies 'Billy el Niño’, així com a fer un catàleg dels títols nobiliaris concedits pel règim franquista als seus adeptes entre 1948 i 1978.

Onze dies després de la defunció del conegut torturador franquista, mort el passat 7 de maig per Covid-19, els dos partits que integren l’executiu espanyol van registrar la proposició no de llei en què reiteraven el compromís que havien anunciat en l’acord de coalició. Ara, els dos socis han decidit que aquest assumpte siga la primera proposició no de llei que debata el ple del Congrés després de l'aturada motivada per la crisi del coronavirus.

Això sí, és una iniciativa sense efectes legals, més enllà del recordatori. La mateixa vicepresidenta del govern i ministra de Presidència i Memòria Democràtica, Carmen Calvo, ja va confirmar al Senat al maig que l'executiu seguia amb els plans de llevar-li els honors a Billy el Niño. A més, el Congrés té pendent debatre una reforma legal del PSOE que ja inclou un punt per a donar suport legal a aquesta decisió i poder aplicar-la.

També et pot interessar

stats