Comencen les excavacions de la fossa 112 de Paterna per a recuperar un centenar de víctimes del franquisme

Veïns de Cullera, Sollana i Tavernes de la Valldigna podran recuperar les restes dels familiars després de més de 40 anys de silenci administratiu.

El director arqueològic, Miguel Mezquida, abans de començar les excavacions en la fossa 112
El director arqueològic, Miguel Mezquida, abans de començar les excavacions en la fossa 112 / Aurora Mora

Vicente Gómez Marí anava a morir el 8 de desembre de 1939 però, com que coincidia amb el dia de la Immaculada Concepció, les forces franquistes van ajornar un dia l’afusellament enfront del Mur de la mort. Hui, els arqueòlegs s'afanyen davall del sol per tal de recuperar el seu cos i el d'altres 99 víctimes llançades a la fossa comuna 112 del cementeri de Paterna.

Les obres d'excavació i exhumació, finançades per la Diputació de València, tractaran de recuperar les dues saques corresponents als 50 afusellats el 30 de novembre del 1939, i a altres 50 el 9 de desembre del mateix any. Veïns de Cullera, Sollana i Tavernes de la Valldigna, entre altres localitats, podran recuperar les restes dels familiars després de més de 40 anys de silenci administratiu.

"Estem intentant tornar la dignitat al país. Fins ara hem exhumat més de 250 cossos i, quan acabe la legislatura, esperem haver recuperat entre un 15 i un 20 per cent dels afusellats a Paterna", ha expressat la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, recordant els 2.237 assassinats al municipi de l'Horta Nord.

Els professionals d'ArqueoAntro han seguit, a més de les fonts documentals de l'historiador Vicent Gabarda, el registre del cementeri i els testimonis de les prop de 40 famílies localitzades. En una setmana i mitja aproximadament, els arqueòlegs esperen trobar les primeres restes humanes per tal de comparéixer davant del jutjat i iniciar oficialment l'exhumació de la fossa.

Posteriorment, els ossos s'enviaran a l'Escola de Medicina Legal de la Complutense de Madrid per a fer els confrontaments genètics, un procés que pot allargar-se fins a dos anys. "Es tracta d'un cas únic, ja que viuen huit fills i filles dels represaliats, que ja són molt majors, i és important afanyar-se perquè puguen recuperar les restes dels seus pares", ha explicat el director arqueològic Miguel Mezquida.

Alcalde republicà a Tavernes de la Valldigna

Afusellat als 45 anys, Vicente Gómez Marí va ser l'alcalde de la Segona República a Tavernes de la Valldigna, i president del consell municipal durant tota la guerra. "Eixe va ser el seu delicte", conta la seua neta Carmen Gómez, presidenta de l'Associació de Familiars de les Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 112 de Paterna. Per a Carmen, l'inici de les excavacions ha suposat una barreja d'alegria i tristesa, ja que, segons conta: "els qui haurien d'estar ací són mon pare i ma tia". "Hui venim en homenatge als fills de les persones que van morir lluitant per la llibertat, que mereixen recuperar els seus cossos i donar-los una sepultura digna", ha manifestat.

També et pot interessar

stats