MULTIMÈDIA | Memòria històrica: més de 800 cadàvers exhumats durant la legislatura

Enguany s'han recuperat els cossos de 342 persones represaliades pel franquisme a les comarques del centre i del nord.

L’equip d’ArqueoAntro, durant els treballs d’exhumació de la fossa 113, el passat juny de 2017
L’equip d’ArqueoAntro, durant els treballs d’exhumació de la fossa 113, el passat juny de 2017 / Dival

En els últims quatre anys s'han exhumat els cossos de 778 persones ajusticiades per la dictadura franquista en diferents fosses comunes repartides per les comarques del centre. La majoria de les accions s'han executat al cementeri de Paterna (Horta Nord), que es coneix com el mur d'Espanya, i on reposen la majoria de les 2.238 persones afusellades pels sublevats en els moments posteriors al final de la Guerra Civil. Les 39 exhumacions recents a les comarques del nord eleven a 817 persones la xifra de cossos recuperats en quatre anys a la Comunitat Valenciana.

La voluntat i l'obstinació de les famílies ha donat l'espenta definitiva a molts d'aquests projectes, sovint després d'un llarg camí esguitat d'entrebancs, que els últims anys han aplanat les normatives en memòria històrica estatal i autonòmica, una política més generosa de subvencions, i la contribució d'ArqueoAntro, l'associació científica que ha executat la majoria dels treballs.

L'exemple de perseverança el proporcionen les famílies de la fossa 113 de Paterna. Posem ulls i rostre a la seua lluita en el següent REPORTATGE MULTIMÈDIA.

342 cossos recuperats en 2019

342 cossos recuperats en 2019

La Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València ha destinat 1,5 milions d'euros a subvencionar els projectes de recuperació i identificació dels cadàvers durant la legislatura 2016-2019. Enguany aquestes ajudes públiques han permés exhumar els cadàvers de 342 persones represaliades a les fosses 100, 115 i 127 de Paterna, i dues més d'Alfarb i Vilanova de Castelló, a la Ribera Alta. A les comarques del nord, els diversos projectes subvencionats pels ajuntaments de Castelló de la Plana i Begís (Alt Palància) han permés recuperar els cossos de 19 persones al cementeri civil de la Plana Alta i de 20 soldats republicans més al front de enya Juliana.

El 2020 hi ha previst executar nous projectes d'exhumació i identificació als cementeris de Paterna, València, Gandia (Safor) i Castelló. Seran l'avançada de les accions d'un any en què es preveu que la nova consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, projecte a escala autonòmica la sensibilitat en memòria històrica que va demostrar en la seua etapa a la Diputació de València. De moment, els pressupostos de la Conselleria per a 2020 inclouen una partida de 800.000 euros per a projectes d'exhumació al llarg de la Comunitat Valenciana.

També et pot interessar