Gómez insisteix que un quart de les dones del programa preventiu del càncer de pit no va ser citada

El conseller denuncia que el nivell de participació de les dones en els últims dos anys, de vora el 55%, queda lluny de l’objectiu establit del 85%

Mamografia
Una dona es fa una mamografia, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Els informes dels serveis d'Inspecció de la Generalitat revelen que en els anys 2022 i 2023 un quart de les dones valencianes van quedar fora del programa de cribratge del càncer de mama perquè, a pesar que els corresponia participar en el programa, no van ser citades. Així ho ha insistit este dilluns el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, durant la compareixença en la comissió de Sanitat a les Corts, on exposava les iniciatives que estan impulsant-se des del seu departament per a esmenar les irregularitats detectades en este programa de cribratge de la sanitat pública.

Els informes que han fet tres serveis d’Inspecció de la Generalitat, la Inspecció General de Serveis de la Generalitat, el servei d'Inspecció de la Conselleria de Sanitat i la Secretaria Autonòmica de Planificació, Informació i Transformació Digital de la Conselleria, revelen que durant el període 2022 i 2023 no es va convidar a participar en el programa de prevenció del càncer de pit un 24,57% del total de dones que, per rang d'edat, havia d'haver-se fet una exploració preventiva.

En paraules de Marciano Gómez, estes dades “posen de manifest la greu irresponsabilitat i una deixadesa de funcions per part de l'anterior equip de la direcció general de Salut Pública, ja que parlem de 167.083 dones a les quals ni tan sols se'ls hi ha convidat i van quedar excloses del dret a participar en este programa de prevenció oncològica”.

Pel que fa a les xifres, de l'anàlisi de les dades del 2022 i 2023, els serveis d'Inspecció conclouen que en eixe període s'hauria d'haver citat 846.958 dones de la Comunitat Valenciana, dins del rang d'edat de 45 a 69 anys. D'elles, únicament van ser convidades 679.875 dones.

Així mateix, al parer del titular de Sanitat, un dels aspectes que evidencia les mancances del programa de cribratge de càncer de mama durant els últims anys de la legislatura del Botànic és el grau de participació de les dones. En este sentit, ha exposat que l'objectiu establit era que, del total de dones que s'han de convidar, com a mínim un 85% es facen la mamografia preventiva.

Segons les xifres dels dos últims anys, el percentatge de participació ha quedat en el 54, 81% de la població elegible, per tant, “estem parlant d'una xifra que mostra clarament que este programa no funcionava correctament”, postil·lava Gómez. “I això té conseqüències, perquè com menys proves es fan, menys malalties oncològiques es detecten a temps”, ha matisat.

Gómez també ha explicat les deficiències detectades pels serveis d'Inspecció respecte al temps mitjà d'accés a un tractament en el cas de diagnòstic de càncer de pit. En este cas, l'interval de temps òptim entre un diagnòstic positiu i l'inici del tractament se situa entre sis i huit setmanes, ja que en la gran majoria de casos es troben en estadis inicials. No obstant això, “en el període analitzat, entre 2022 i 2023, s'ha observat que l'interval de temps mitjà des que es detecta el càncer fins que se cita a la pacient per a tractament és de 12,85 setmanes, més d'un mes per damunt del termini recomanat”.

En este punt, el conseller de Sanitat ha manifestat el seu “ferm compromís de destinar tots els recursos i esforços necessaris per a complir l'objectiu de garantir que els diagnòstics positius que es detecten en el programa de cribratge inicien tractament en el termini òptim recomanat, entre sis i huit setmanes des de la detecció”.

Iniciatives per a revertir la situació

Pel que fa a les mesures que està desenvolupant Sanitat per a resoldre les deficiències detectades en la gestió de la prevenció de càncer de pit, una d’estes serà la renovació d’alguns mamògrafs, que s’avarien habitualment. En este sentit, Gómez ha indicat que “la Conselleria destinarà tres milions d'euros per a adquirir-ne deu nous, que substituiran els obsolets”.

Així mateix, “s'introduirà la intel·ligència artificial perquè col·labore en el diagnòstic i permeta agilitzar els temps del procés”. Durant l'estiu s'implantaran quatre projectes pilots a la Comunitat Valenciana: dos a València, a l'Hospital Clínic i La Fe; un a Alacant, al Doctor Balmis, i un a Castelló de la Plana, al General”, segons ha destacat Marciano Gómez.

La Conselleria de Sanitat també està treballant per a millorar la interoperabilitat dels sistemes informàtics, perquè les unitats de prevenció puguen accedir a la informació clínica de les pacients i que, des d'altres unitats assistencials, s’accedisca als resultats de les unitats preventives.

També et pot interessar

stats