Sanitat treballa amb la UE per a resoldre l'escassetat de cisplatí, un medicament contra el càncer

L'Agència Espanyola de Medicaments recomana als professionals que facen un ús controlat de les unitats disponibles d'aquest fàrmac que s'utilitza per a tractar diferents tipus de càncer

Pfizer va notificar a L'AEMPS problemes de subministrament del medicament
Pfizer va notificar a L'Aemps problemes de subministrament del medicament / redconac

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), dependent del Ministeri de Sanitat, ha recomanat als professionals del sistema sanitari que facen un ús controlat de les unitats disponibles de cisplatí, un principi actiu emprat enfront de diversos tipus de càncer.

Això es deu als problemes de subministrament del fàrmac des de principis d'any, que han provocat a Espanya una "existència limitada".

Segons ha explicat l'ens en un comunicat, hi ha dificultats en el proveïment de cisplatí concentrat per a perfusió de Pfizer, Accord i Hikma. És un fàrmac que s'utilitza per a tractar diferents tipus de càncer, incloent-hi testicular, d'ovari, bufeta, de pulmó de cèl·lules no xicotetes i de cap i coll.

L'Aemps demana als professionals que les dosis existents només es facen servir en "els casos en els quals la demora del tractament podria comprometre la probabilitat de curació i en aquells en els quals les alternatives farmacològiques disponibles no siguen adequades".

Al mateix temps, ha activat protocols i mecanismes a la UE per a sol·licitar-ne unitats. També està en contacte amb les societats mèdiques i científiques per a "prioritzar" les unitats disponibles, l'existència de les quals és "limitada", fins que se'n reprenga la distribució.

Tant l'Aemps com els laboratoris estan buscant unitats del medicament a l'estranger per a posar-les a la disposició dels hospitals "al més prompte possible" a través del servei de Medicaments en Situacions Especials (MSE).

Pfizer va notificar a l'ens espanyol el febrer passat problemes de subministrament del medicament per problemes de qualitat en la planta de fabricació a escala global. L'agència remarca que aquest problema "ja està resolt, però sumat a un trasllat de la planta de fabricació a Melbourne (Austràlia), ha suposat un retard en l'alliberament de lots per a la seua distribució". Accord també va comunicar al març que patiria problemes de subministrament de cisplatí per les restriccions en la capacitat de la seua planta de fabricació. La situació als dos laboratoris ha fet que Hikma no haja pogut fer front a totes les peticions.

També et pot interessar

stats