Tres hospitals valencians, entre els nou amb programes per a llargs supervivents de càncer infantil

L'Hospital Clínic i La Fe, a València, i l'Hospital General d'Alacant ofereixen programes complets per al seguiment dels xiquets que superen el càncer

Imatge d'arxiu de l'Hospital La Fe de València
Imatge d'arxiu de l'Hospital La Fe de València / Hospital La Fe de València

Més del 80% dels xiquets amb càncer es curen, però el 75% dels supervivents experimenten seqüeles i fins i tot malalties que es cronifiquen. No obstant això, només nou hospitals de sis comunitats autònomes (tres dels quals, a la Comunitat Valenciana) tenen programes complets per al seguiment dels llargs supervivents.

En el Dia Internacional del Càncer Infantil, la Federació Espanyola de Pares de Xiquets amb Càncer (FEPNC), que ha basat aquestes dades en els 36 hospitals amb els quals treballa des del moviment associatiu, relata que els centres que compten amb aquests programes es troben a Madrid, Castella i Lleó, Andalusia, Extremadura, la Comunitat Valenciana i Múrcia.

Els programes de seguiment complets s'han implantat al complex assistencial universitari de Salamanca, l'Hospital Universitari La Paz (Madrid), l'Hospital Clínic i La Fe a València, l'Hospital General d'Alacant, a més del Virgen de la Arrixaca (Múrcia), el matern infantil de Badajoz, el Virgen de Rocío (Sevilla) i l'Hospital Universitari Torrecárdenas (Almeria).

Des de la Federació s'han reclamat programes de seguiment de llargs supervivents en totes les comunitats autònomes a fi de millorar la vida del pacient i donar una assistència específica que, hui dia, continua sense ser operativa en moltes comunitats.

Segons les dades de l'FEPNC, el 75% experimenta seqüeles tardanes i en el 25% són severes i potencialment mortals. Per això, s'ha insistit que aquest col·lectiu requereix un seguiment personalitzat amb un abordatge multidisciplinari.

Les famílies demanen seguiment personalitzat

Les famílies de xiquets amb càncer han insistit en la importància del seguiment personalitzat i s'han sumat a la campanya internacional de Childhood Cancer International (CCI), present en 94 països.

La iniciativa busca reflectir els reptes i desigualtats que té cada país respecte als pacients amb càncer infantil, els supervivents i les seues famílies.

El president de l'FEPNC, Juan Antonio Roca, ha afirmat que Espanya té "una assignatura pendent" amb la cobertura específica per a supervivents de càncer pediàtric, tenint en compte que el seguiment mèdic té un paper crucial en aquesta etapa.

També et pot interessar

stats