Troben un nou biomarcador de diagnòstic i pronòstic del càncer colorectal
Aquesta troballa podria ajudar a determinar si un pacient té més o menys probabilitats de recaure
Una molècula podria actuar com a biomarcador en el diagnòstic i el pronòstic del càncer colorectal. És un descobriment d'un equip d'investigadors del Centre d'Investigació Biomèdica de La Rioja (Cibir), de l'Hospital Universitario San Pedro de Logronyo i de la Universitat de La Rioja (UR). La consellera de Salut de La Rioja, María Martín, i representants dels tres organismes, han presentat aquest dimarts el resultat de la investigació, que ha sigut publicada en la revista científica internacional Cancers i que ha donat lloc a una patent.
Els investigadors han trobat la molècula MDL1AS, que no es coneixia, i han observat que els seus nivells d'expressió poden diferenciar entre cèl·lules tumorals i sanes en el càncer colorectal, la qual cosa la identifica com un nou biomarcador diagnòstic. Més enllà del càncer colorectal, els investigadors han trobat la molècula també en tumors de mama i laringe, al diagnòstic de la qual també pot contribuir.
Els biomarcadors, un paper essencial en la lluita contra el càncer
Els biomarcadors permeten identificar les persones que pateixen la malaltia o els pacients que respondran de manera més favorable a una mena de tractament, i personalitzar les mesures a prendre. El cap del grup de l'àrea d'Oncologia del Cibir, Alfredo Martínez, ha incidit en el paper dels biomarcadors diagnòstics, que indiquen si hi ha una malaltia o no, però també "si una persona respondrà a un tractament o si es pot establir una teràpia específica per a un pacient".
Per això, "la cerca de nous biomarcadors és una via molt important d'investigació", segons Martínez. L'oncòleg ha explicat que, des del punt de vista pràctic, aquesta troballa podria ajudar a determinar si un pacient té més o menys probabilitats de recaure o no i, potser, es pot adaptar el tractament i el seguiment.