La Fiscalia no veu delicte en les irregularitats denunciades en els cribratges de càncer de mama i arxiva el cas

Assenyala que correspon als òrgans administratius competents i no al ministeri fiscal avaluar les causes i conseqüències dels retards registrats en les persones afectades

Imatge d'arxiu d'una mamografia a un dona
Imatge d'arxiu d'una mamografia a un dona / Shutterstock

La Fiscalia Provincial de València ha arxivat les diligències d'investigació preprocessal obertes arran de la denúncia presentada per l'Associació Defensor del Pacient sobre possibles irregularitats en els programes de cribratge de càncer de mama durant el passat govern del Botànic. La decisió, irrecurrible, l'ha adoptada perquè no ha apreciat cap indici de delicte en els fets comunicats.

En un decret del passat 4 de març, el ministeri públic acordava iniciar una recerca per a determinar una eventual tipicitat dels fets, encara que ja descartava l'existència de delicte, segons consta en el text consultat per Europa Press. No obstant això, en un altre decret amb data només tres dies més tard, el fiscal cap tanca les actuacions en entendre que la denúncia "no conté cap supòsit susceptible de ser qualificat penalment, ni informa sobre cap indici d'aquesta naturalesa que justifique" la intervenció del ministeri fiscal.

La Conselleria de Sanitat va informar el mes de febrer passat que havia obert una investigació per possibles irregularitats en els programes de cribratge de càncer de mama, de còlon i de cèrvix durant el mandat del Botànic. El conseller, Marciano Gómez, va apuntar que havia detectat possibles retards de fins a quatre anys en la primera citació que afectaven entre 150.000 i 200.000 dones, així com demores de dos anys per a realitzar les mamografies de seguiment.

El Defensor del Pacient va posar en coneixement aquests fets davant la Fiscalia per a depurar possibles responsabilitats, ja que considerava que aquests alentiments comporten "una situació d'agreujament irreversible si es detectara un càncer". Per això, demanava investigar "la veracitat d'aquestes dades pel risc per a la salut o vida de les dones i el desistiment de funcions dels qui no hagen pres les mesures de precaució".

Sobre aquest tema, la fiscal designada per al cas assenyala que el fet "nuclear" de la denúncia és el retard en la realització d'un número "molt elevat" de mamografies, però deixa "subjecta a investigació interna i pendent de confirmar i concretar" quines causes i efectes va tindre això en les pacients. Per això, assenyala que ara mateix el que hi ha és una "constatació d'una disfunció greu pel volum de persones afectades, sense altres consideracions culpabilístiques o conseqüències personals concretes de les quals poguera extraure's algun indici concret relacionat amb la comissió d'un delicte". Per consegüent, assenyala que correspon als òrgans administratius competents avaluar l'origen i resultats de l'esmentat retard i no al ministeri fiscal "mentre no hi consten indicis, per xicotets que siguen", que s'ha comés un delicte.

La Fiscalia, en tot cas, deixa la porta oberta al Defensor del Pacient perquè porte la denúncia a l'òrgan judicial competent. La presidenta de l'entitat, Carmen Flores, ha afirmat no entendre que s'arxive la causa l'endemà d'haver-li traslladat l'obertura de diligències preprocessals. Ella justifica la denúncia interposada en el fet que va ser l'actual Consell PP-Vox el que va informar d'aquesta situació i qüestiona que no se li haja demanat "res" per a saber en què es basen per a fer aquestes acusacions públiques a l'anterior equip de govern. De la mateixa manera, s'ha preguntat "si no és un delicte posar en risc les persones que, per falta de prevenció, es poden fins i tot morir".

També et pot interessar

stats