La Fiscalia obri diligències arran d'una denúncia per irregularitats en els programes de cribratge de càncer de mama

Sanitat va iniciar una investigació el passat mes de febrer després de detectar retards de fins a quatre anys durant el govern del Botànic

Imatge de recurs de mamografia
Imatge de recurs de mamografia / Eduardo Briones (Europa Press)

La Fiscalia Provincial de València ha obert diligències d'investigació preprocessal arran de la denúncia presentada per l'Associació Defensor del Pacient sobre possibles irregularitats en els programes de cribratge de càncer de mama durant el passat govern del Botànic —format pel PSPV i Compromís—.

En un decret del passat 4 de març, la Fiscalia va acordar la investigació després de comprovar que no existeix cap procediment judicial en curs, malgrat que assenyalava que els fets no són constitutius de delicte. Per això, segons consta en el text, obri investigació per a determinar la seua eventual tipicitat.

La Conselleria de Sanitat va informar el passat mes de febrer sobre l'obertura d'una investigació per possibles irregularitats en els programes de cribratge de càncer de mama, de còlon i de cèrvix durant el govern del Botànic. Així, va apuntar que havia detectat possibles retards de fins a quatre anys en la primera citació a entre 150.000 i 200.000 dones, així com demores de dos anys per a fer les mamografies de seguiment.

El Defensor del Pacient va posar en coneixement aquests fets davant la Fiscalia per a depurar possibles responsabilitats, ja que considerava que aquests retards comporten "una situació d'agreujament irreversible si es detectara un càncer". Per això, demanava investigar "la veracitat d'aquestes dades pel risc per a la salut o vida de les dones i el desistiment de funcions dels qui no hagen pres les mesures de precaució".

També et pot interessar

stats