La Fiscalia denuncia l'"escassíssima informació" enviada per l'Església dels abusos sexuals a menors

Només 29 de les 70 diòcesis contesten la petició del ministeri públic, la majoria amb "respostes model" i sense donar dades sobre casos de pederàstia a les escoles

El president de la CEE, Juan José Omella (centre), junt amb el secretari general, Francisco César García Magán (dreta) i el bisbe Vicente Jiménez (esquerra)
El president de la CEE, Juan José Omella (centre), junt amb el secretari general, Francisco César García Magán (dreta) i el bisbe Vicente Jiménez (esquerra) / Europa Press

La cúpula de l'Església catòlica no s'està mostrant molt col·laboradora amb la justícia per a aclarir els casos d'abusos sexuals a menors comesos durant anys per religiosos dins de la institució a Espanya. La Fiscalia General de l'Estat, òrgan que s'encarrega de la investigació des del febrer passat, ha denunciat aquest dijous la falta de resposta de la Conferència Episcopal i l'“escassíssima informació” que ha rebut de les diòcesis davant la sol·licitud que els va fer a finals de novembre. En concret, els demanava detalls sobre els casos de pederàstia de què tingueren coneixement cadascuna, però al requeriment només han contestat 29 de les setanta que hi ha en el territori espanyol, segons ha manifestat el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en la Comissió de Justícia del Senat.

L'any passat el Ministeri Públic va obrir un expedient de coordinació per a fer un seguiment dels casos no prescrits a Espanya d'agressions i abusos sexuals a menors ocorreguts en congregacions, col·legis o qualsevol altra institució vinculada a l'Església catòlica. Al juny, un representant de la Conferència Episcopal els va remetre un escrit que reproduïa la investigació feta pel diari El País sobre l'assumpte, però quan la Fiscalia va demanar als bisbes que l'informaren dels casos de què tenien constància, es negaren a enviar noves dades, “al·legant que les oficines d'assistència a la víctima de cada diòcesi tenien personalitat jurídica pròpia i que no tenien competència sobre aquestes”.

Davant d'aquella resposta, l'organisme judicial es va dirigir a cadascuna de les setanta diòcesis espanyoles i els va recordar l'obligació legal de posar en coneixement del ministeri públic qualsevol fet que poguera constituir un delicte contra la llibertat sexual d'un menor d'edat. Una petició a què sols han contestat 29 i seguint una “resposta de model” configurada per la Conferència Episcopal Espanyola. La majoria afirmen que no tenen oberts casos en processos canònics o s'han remés a la documentació ja enviada a les fiscalies provincials, ha lamentat el fiscal general durant la compareixença en el Senat.

A la vista de “l'escassíssima informació rebuda”, García Ortiz ha avançat que remetrà un ofici directament a les entitats i congregacions religioses a les quals fan referència les contestacions de la Conferència Episcopal “per a recaptar dades sobre abusos que la Fiscalia no té encara i sobre els quals no se l'ha informada”.

A més d'aquesta investigació que té en marxa, la Fiscalia participa en la comissió d'experts creada pel Defensor del Poble per a elaborar un informe sobre les denúncies per agressions i abusos sexuals en l'Església. En aquest fòrum s'estudia com reparar el mal a les víctimes dels casos ja prescrits i els autors dels quals han faltat. L'informe, ha apuntat el representant del ministeri públic, analitzarà els referents internacionals i autonòmics amb l'objectiu central de “dotar les víctimes d'una plataforma d'escolta, reconeixement i posterior reparació pels fets patits”.

Els bisbes reiteren la col·laboració

Els retrets del fiscal general de l'Estat no han tardat a ser contestats per la Conferència Episcopal, que ha assegurat haver remés a l'organisme totes les denúncies o testimonis d'abusos a menors dels quals ha tingut coneixement. En un comunicat difós cap a les onze de la nit, la cúpula eclesiàstica ha insistit que la disposició a col·laborar amb la justícia per a aclarir tots els casos és “absoluta”. “La Conferència Episcopal i les diòcesis espanyoles mantenen una decidida relació de col·laboració amb la justícia i, en concret, amb la Fiscalia, dins dels límits que la llei mateixa permet”, han assegurat els bisbes.

Segons apunten, van remetre a la Fiscalia el relat sobre els abusos rebut del diari El País “perquè poguera investigar els fets denunciats per aquest periòdic”. I diuen veure amb “estranyesa” la petició d'informació recaptada a través de les oficines d'assistència a les víctimes de cada diòcesi perquè aquestes —han insistit— comuniquen a les fiscalies les denúncies “quan tenen coneixement d'elles”, en la línia del que ha reiterat la Santa Seu en diverses ocasions. “Les denúncies o testimonis recaptats de menors en les oficines ja s'han remés a la Fiscalia en la forma prevista per la llei”, han subratllat.

També et pot interessar

stats