La Fiscalia General de l'Estat agafa el timó en la investigació sobre els casos de pederàstia a l'Església

El govern espanyol afirma que hi ha actuacions en marxa per a "aclarir els fets", mentre el Congrés decideix si avala la comissió d'investigació que reclamen Unides Podem, ERC i Bildu

24 víctimes d\'abusos sexuals en l\'Església han demanat ajuda a l\'associació Betània
Els abusos sexuals que durant anys va cometre l'Església catòlica a Espanya s'investigaran / À Punt NTC

Els abusos sexuals que durant anys va cometre l'Església catòlica a Espanya seran investigats. La Fiscalia General de l'Estat ha decidit intervindre i obrir un procediment intern, segons ha avançat el diari El País. Així, el ministeri públic ha ordenat aquest dilluns als 17 fiscals superiors de les comunitats autònomes que li envien tots els procediments penals (denuncies i querelles) que hi haja en tramitació sobre agressions i abusos sexuals a menors d'edat comeses per religiosos a congregacions, col·legis o qualsevol altra institució. 

Al juny de 2019, la Fiscalia General de l'Estat va advertir que les mesures per a evitar i denunciar els abusos sexuals a menors a l'Església eren "deficients" i va urgir aquesta institució a portar cada sospita a la justícia prescindint de "comprovacions o filtres interns de verificació". Aleshores ja apuntava que són les autoritats públiques i el mateix ministeri públic els que "han d'assumir l'estudi del cas i la valoració de l'existència d'indicis per a formular la denúncia i els que, simultàniament, han de vetlar per la protecció dels menors afectats".

Mentre arranquen les gestions de la Fiscalia, un procediment paral·lel comença a aflorar en el Congrés. Aquest mateix dimarts la junta de portaveus ha de debatre si tramita una comissió d'investigació sobre aquests delictes. L'organisme podria començar a caminar ja si se supera el primer escull, una vegada que els grups parlamentaris decidisquen si s'aborda en el pròxim ple de la cambra baixa. 

Unides Podem, Esquerra Republicana i EH Bildu registraren la proposta de crear una comissió per a investigar els presumptes abusos en l'Església, un projecte que el PSOE i Ciutadans estan disposats a estudiar i al qual s'oposen el PP i Vox. Els lletrats del Congrés no han emés cap informe desfavorable i, segons han assegurat diverses fonts parlamentàries, proposaran admetre-la a tràmit. Amb el probable vistiplau de la mesa de la cambra, serà la junta de portaveus la que per majoria haurà de decidir en quin ple pot debatre's la creació d'aquesta comissió, que haurà de ser ratificada per majoria en la cambra.

Així, la investigació sobre els casos de pederàstia en l'Església catòlica a Espanya podria avançar també per un segon front. Des de la Conferència Espanyola de Religiosos, Confer, veuen amb bons ulls la creació d'aquest organisme parlamentari i asseguren estar disposats a col·laborar-hi perquè les congregacions no tenen "res a ocultar" i el seu objectiu és escoltar les víctimes i evitar que aquests delictes tornen a repetir-se.

L'abril del 2021, l'Església va revelar per primera vegada dades d'abusos sexuals a menors des de l'any 2001 i va admetre que al llarg dels últims vint anys un total de 220 clergues van ser denunciats, dels quals 151 casos ja s'havien resolt i 69 continuaven oberts.

La pressió dels testimonis de víctimes que han proliferat en les últimes setmanes ha fet moure fitxa al govern espanyol. A través de la Secretaria d'Estat de Comunicació, ha indicat la nit de dilluns que l'actuació de la Fiscalia General de l'Estat en relació a la recopilació de procediments penals en tramitació sobre agressions i abusos sexuals a menors en institucions religioses "s'emmarca en l'àmbit de la seua autonomia i de les seues competències". Aquestes actuacions —recalca el comunicat— "no esgoten les mesures que el govern està estudiant per a aclarir els fets i impedir que tornen a repetir-se", que "podran incloure iniciatives parlamentàries".

També et pot interessar

stats