El col·legi Dominics de València demana perdó per casos de pederàstia en els anys 80 i 90

En un comunicat remés a la comunitat educativa del centre, la institució religiosa assenyala que la seua prioritat ha sigut "atendre els denunciants i realitzar una investigació"

Imatge d'arxiu de l'interior d'un espai de culte
Imatge d'arxiu de l'interior d'un espai de culte / À Punt

El col·legi Dominics Sant Vicent Ferrer de València ha demanat perdó pel "sofriment causat" pels casos de pederàstia que van patir diversos alumnes del centre entre les dècades dels anys 80 i 90, i manifesta la "màxima repulsa i condemna" davant aquests fets.

En un comunicat remés a la comunitat educativa del centre, la institució religiosa assenyala que des de l'aparició de les primeres notícies sobre conductes inapropiades al centre, la seua prioritat va ser "atendre els denunciants i realitzar una investigació" que ajudara a determinar l'abast dels fets.

Aquesta investigació interna es va iniciar després del testimoni d'una de les víctimes que va publicar el diari Levante-EMV el passat 12 de febrer, i segons comunica el centre, "s'ha escoltat totes les persones que han volgut posar-se en contacte" amb la institució, que es va oferir a "acompanyar-les i ajudar-les".

El diari va informar, així mateix, que els noms dels frares dominics denunciats estaven també en la llista de religiosos pederastes recollida pel periòdic El País, de casos succeïts entre els anys 60 i 90.

El resultat de l'estudi, realitzat per la comissió d'investigació de la província d'Hispània de l'Orde de Predicadors, ha determinat que entre les dècades dels 80 i 90 van tindre lloc "conductes contràries" al codi ètic de la congregació que "mai es van haver de produir per part d'alguns religiosos" del centre.

Aquests frares ja han mort, afig el centre, que indica que amb les dades i la informació a la qual han tingut accés no els consta cap denúncia als òrgans de direcció del col·legi ni als de la província durant aquells anys.

Ara bé, precisa que després de parlar amb els denunciants, han pogut constatar la veracitat dels seus testimonis.

"Com a col·legi i institució religiosa aquests fets ens provoquen un profund dolor i demanem perdó pel sofriment causat", precisa l'escrit, en el qual el centre mostra la seua "màxima repulsa i condemna davant els fets esdevinguts".

"Estem fermament compromesos amb la cura i la protecció de cadascun dels xiquets i joves de la nostra institució educativa", agrega al mateix temps, reitera la "repulsa" davant aquesta mena d'actituds i davant qualsevol abús i demana perdó a les persones que hagen pogut ser víctimes de conductes inapropiades per part d'algun membre de la comunitat educativa.

Recorda, així mateix, que el col·legi treballa des de fa uns anys en mesures de protecció que garantisquen un entorn segur en el centre.

Aquest disposa ja d'un protocol per a la protecció de menors i posarà en marxa, en col·laboració amb institucions especialitzades en aquest àmbit, un programa d'educació psicoafectiva que inclou formació per a l'atenció i prevenció d'abusos.

Finalment, convida "tota persona que se senta víctima de fets ocasionats per qualsevol persona" de les seues institucions a denunciar-ho a les autoritats competents o en l'adreça de correu electrònic proteccion@dominicos.org.

També et pot interessar

stats