La fiscal de delictes d’odi: “El col·lectiu LGTBI està patint agressions físiques amb una freqüència molt alarmant”

Susana Gisbert, fiscal delegada d’aquests assumptes, adverteix que només se'n denuncien entre el 3% o el 5%

Susana Gisbert, fiscal delegada dels delictes d'odi, durant l'entrevista en 'Les Notícies del matí" aquest dimecres
Susana Gisbert, fiscal delegada dels delictes d'odi, durant l'entrevista en 'Les Notícies del matí" aquest dimecres / À Punt NTC

“El col·lectiu LGTBI està patint agressions físiques amb una freqüència molt alarmant. De fet, és el col·lectiu que més agressions físiques rep. És esgarrifós”. És la visió de qui coneix de ben a prop l’enjudiciament dels delictes d’odi, Susana Gisbert, fiscal delegada de delictes d’odi en València, que ha sigut entrevistada en Les notícies del matí

Una situació que es percep pels delictes que arriben als jutjats, però que encara resulta més preocupant si es té en compte que “només el 3% o el 5% dels delictes d’odi es denuncien”, com admet la fiscal. La falta de concienciació de la societat, la por de les víctimes i la falta de mecanismes d’atenció a les víctimes d’aquests delictes són algunes de les raons que, des del punt de vista de Susana Gisbert, fan que les víctimes només denuncien una proporció ínfima dels delictes d’odi reals. 

A més, en aquests casos, el fet que haja de ser la víctima qui haja de denunciar l’agressió -no pot denunciar-ho algú que ho haja presenciat, ni ningú de l’entorn de la víctima- també suposa un fre a les denúncies als jutjats. 

De fet, i atenent els delictes d’odi que es denuncien, Susana Gisbert compara la situació a la que es vivia amb els delictes de violència de gènere fa vint anys, donat que ella va ser la fiscal delegada de violència de gènere i portaveu de la Fiscalia Provincial de València anteriorment. En aquest sentit, ha apuntat que a hores d’ara, s’estima que només el 20% dels delictes de violència de gènere es denuncien, encara que es tracta d’un percentatge significativament superior al de fa dues dècades. 

La llibertat i la permissivitat en les xarxes socials també influeix, des del punt de vista de Gisbert, en les agressions cap al col·lectiu LGTBI: “El fet que en les xarxes socials hi haja certa permissivitat fa que la gent que té aquestes idees [les d’atacar el col·lectiu] se senta més lliure per a manifestar-les en aquest entorn”. 

A més, Gisbert s’ha mostrat preocupada pel perfil dels agressors que cometen delictes d’odi: “Són persones molt corrents, gent que sembla corrent i que insulta una persona per la seua condició sexual, no es tracta de grups organitzats”, aclaria la fiscal durant la seua intervenció en Les notícies del matí. De fet, en els últims dies, dos víctimes han denunciat agresssions en la zona universitària de València, una a la plaça d’Hondures i una altra a l’avinguda de Blasco Ibáñez

Susana Gisbert ha denunciat que la discriminació i els delictes d’odi cap al col·lectiu homosexual estan més generalitzats del que sembla. “Encara hi ha casos de persones a les quals no les deixen entrar en una discoteca o llogar un pis per la seua condició”, ha detallat. 

Per a tallar els delictes d’odi, Gisbert aposta per l’educació. A pesar que els delictes d’odi provats són punibles, no és la solució per a acabar amb aquests delictes. “La justícia pot posar tirites, pot posar el castic, però evitar que això continue fent-se no és la tasca de la justícia”, ha matisat, al temps que insistia que “queda molt a fer en la prevenció dels delictes d’odi”. 

També et pot interessar

stats