Tretze detinguts per l'assassinat d'un jove a la Corunya de possible inspiració homòfoba

La víctima, de 24 anys, va morir després de rebre una pallissa per part d'un grup de persones que l'atacaren mentre estava amb unes amigues

Les xarxes es bolquen amb #JusticiaParaSamuel / À Punt
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
04 de juliol 2021 - 13:30 Actualitzat: 05 de juliol 2021 - 14:02

Tretze persones han sigut detingudes per la seua presumpta relació, directa o indirecta, amb la mort a colps en la matinada del dissabte de la Corunya d'un jove de 24 anys. Samuel Muñiz, un auxiliar d'infermeria en una residència de majors, establert a Culleredo, va ser apallissat per un grup de joves al passeig marítim, als voltants d'una discoteca. 

Acusaven Samuel i unes amigues d'estar-los gravant, quan en realitat feien una videotrucada. "O pares o gravar o et mate", van dir un dels atacants a la víctima abans de pegar-li un colp de puny al rostre. Les explicacions de Samuel i les amigues no van servir de res. Segons el testimoni de les xiques, que arreplega el diari El Mundo, minuts després, l'atacant va tornar amb dotze persones més que acabarien matant a colps el xic entre crits de "maricó de merda".

Les persones arrestades han passat la nit als calabossos de la Guàrdia Civil de Lonzas, on se'ls ha pres declaració, i està previst que passen a disposició judicial en les pròximes hores. Entre els càrrecs perquè poden ser imputats hi ha els d'homicidi, cooperació necessària i omissió del deure de socors. 

Tot i que la línia d'investigació oficial se centra en una discussió per l'ús d'un telèfon mòbil, la família i l'entorn d'amistats de Samuel parlen a les clares d'una agressió homòfoba.

Rotunda condemna a les xarxes socials

La ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, l'ha qualificat obertament com un delicte d'odi en una intervenció publica en què ha traslladat la seua solidaritat a la família i persones pròximes a Samuel, a qui s'ha referit com "el jove assassinat al crit de 'maricón'". Belarra ha precisat que es viu "un moment especialment delicat" a Espanya "de repunt d'assassinats i agressions de gènere i racistes, que ha relacionat amb els discursos d'odi. Agressions i discursos contra els quals, ha explicat, "no caben mitges tintes".

En les hores posteriors a l'homicidi, la també ministra i membre d'Unides Podem Irene Montero ja es va referir al cas com un delicte d'odi i va compartir missatges que apunten a la hipòtesi d'un crim homòfob, en la línia del que han fet altres formacions, com Compromís.

El coixinet #JusticiaParaSamuel s'ha convertit en tendència en poc de temps amb missatges de consternació per la mort del jove a causa de la seua orientació sexual, especialment després d'haver-se celebrat el Dia de l'Orgull LGTBIQ+ aquesta mateixa setmana.

En huit ciutats de Galícia ja s'han convocat concentracions de rebuig a l'assassinat homòfob per a aquest dilluns, així com a la ciutat de València, on es farà a la plaça de l'Ajuntament a les 20:00 h.

També et pot interessar

stats