Felip VI mostra el "reconeixement" a l'operatiu d'evacuació d'afganesos en la seua visita a Torrejón de Ardoz

El centre d'atenció als afganesos evacuats ha atés més de 2.200 persones, de les quals 1.671 són col·laboradores d'Espanya i les seues famílies

El Rei i el president del Govern visiten el dispositiu de Torrejón per a rebre a repatriats de l'Afganistan
El rei i el president del govern visiten el dispositiu de Torrejón per a rebre repatriats de l'Afganistan / Jesús Hellín | Europa Press

El rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han visitat aquest dissabte les instal·lacions de la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid) per a rebre els ciutadans afganesos evacuats del país i traslladar el seu agraïment a tot el personal que ha participat en l'operatiu. A la seua arribada a la base aèria de Torrejón, el rei ha presidit la reunió del grup de treball interministerial sobre l'Afganistan per a conéixer les últimes novetats de l'operatiu, després que aquest divendres es donara per conclosa la missió d'evacuació des de l'aeroport de Kabul.

En ella, Felip VI ha demanat al president del govern, Pedro Sánchez, que transmeta el "reconeixement" a totes les persones que han participat en el dispositiu d'acolliment de refugiats afganesos "per la seua voluntat i capacitat professional", segons han transmés fonts de la Casa del Rei.

Després de la trobada, Felip VI i Sánchez, acompanyats de set ministres, han recorregut el dispositiu on, a hores d'ara, hi ha prop de 600 ciutadans allotjats, encara que s'espera que al final d'aquest dissabte només en queden uns 200.

En total 2.206 refugiats han passat pel campament, dels quals uns 1.900 han sigut evacuats per Espanya i els altres hi han arribat traslladats pel servei exterior europeu.

La visita arriba l'endemà que Espanya posara fi a l'operació d'evacuació de Kabul amb l'eixida del personal diplomàtic i de les forces de seguretat que s'han encarregat del dispositiu que va arrancar el passat 18 d'agost. L'últim avió amb evacuats afganesos va arribar a Torrejón de Ardoz ahir a la vesprada, amb 195 persones entre les quals hi havia afganesos evacuats i diplomàtics, policies i militars.

No obstant això, encara estan arribant avions A400M des de Kabul, que traslladen personal militar que han participat en l'operatiu. Un va arribar a Saragossa aquest divendres de vesprada, i dos més han aterrat a primera hora d'aquest matí a Dubai. S'espera que aquests arriben al voltant de les 20:30 hores a la capital aragonesa i seran rebuts per la ministra de Defensa, Margarita Robles.

Així mateix, el líder de l'executiu també ha assegurat que Espanya "no es desentendrà" dels col·laboradors afganesos que han quedat arrere i que es buscaran noves vies d'ajuda per a evacuar-los, però no ha detallat de quina manera es farà.

Mentrestant, la situació a la capital afganesa és més crítica que mai després que els EUA hagen contestat amb un atac aeri amb drons el presumpte planificador de l'atemptat que va matar almenys 170 persones, entre elles tretze soldats nord-americans, dijous passat a l'aeroport de Kabul.

El risc de nous atemptats és alt i per això l'ambaixada dels Estats Units a Kabul ha demanat als ciutadans estatunidencs que encara no han pogut evacuar Kabul que abandonen les portes d'accés de l'aeroport de la ciutat, ja que la Casa Blanca espera un nou atac de forma "imminent" i el focus es troba en els accessos est i nord de la base aèria.

També et pot interessar

stats