Sánchez declara "orgull de país" per la "missió complida" a l'Afganistan

El president assegura que Espanya no deixarà sol el poble afganés i que es buscaran vies d'ajuda per a evacuar al major nombre de persones

Pedro Sánchez en la seua primera compareixença pública després que Espanya haja finalitzat la missió d'evacuació a l'Afganistan Chema Moya
Pedro Sánchez en la seua primera compareixença pública després que Espanya haja finalitzat la missió d'evacuació a l'Afganistan | Chema Moya / Chema Moya (Efe)
27 d'agost 2021 - 14:41

El president del govern, Pedro Sánchez, ha declarat "orgull de país" per la "missió complida" a l'Afganistan, i ha agraït la labor dels servidors públics espanyols en arriscar la seua vida per a evacuar als cooperadors afganesos. Sánchez ha comparegut en el Palau de la Moncloa després que Espanya haja finalitzat la missió d'evacuació a l'Afganistan.

El líder de l'executiu ha detallat que s'han evacuat a 2.206 cooperants afganesos i els seus familiars: 1.671 del contingent espanyol, 330 de la Unió Europea, 131 dels Estats Units, 50 de l'OTAN i 21 de Portugal. Han arribat fins a la base de Torrejón de Ardoz en 17 vols, 11 noliejats per Espanya i 6 per la UE. El president ha apuntat el 47% són dones i el 40% menors.

"El govern agraeix a tot l'operatiu l'èxit d'una operació feta en unes condicions dramàtiques. Expressem el nostre orgull de país. Gràcies per haver tret a la major quantitat de gent sana i estàlvia jugant-se la vida, són un orgull. Gràcies també als qui treballen a Espanya per atendre'ls, són un orgull".

El president ha assegurat que Espanya "no es desentendrà" dels col·laboradors afganesos que han quedat arrere i que es buscaran vies d'ajuda per a evacuar al major nombre de persones que han col·laborat amb Espanya i amb la comunitat internacional.

Així, ha fet una crida a la Unió Europea perquè actue de "manera conjunta" en les respostes que han de donar al poble de l'Afganistan. "Hem d'ocupar-nos dels refugiats, de les refugiades i del seu futur", ha dit.

Sánchez veu "difícil d'entendre" les crítiques del PP

Pedro Sánchez ha reconegut que li resulta "difícil d'entendre" que el Partit Popular puga criticar l'operatiu d'evacuació dut a terme a l'Afganistan, una missió que ha qualificat com a "èxit de país" i que ha recordat que ha rebut elogis per part de tota la comunitat internacional.

A més, ha defensat que el govern ha mantingut informades a les forces polítiques durant tota l'operació a través del ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, i el de Presidència i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños.

D'altra banda, Sánchez ha mostrat la més "enèrgica" condemna d'Espanya cap als atemptats d'ahir a Kabul". Segons ha assenyalat, Espanya treballaran amb tots els aliats "per a combatre el terror i garantir la seguretat dins de les fronteres de l'Afganistan i també fora d'elles".

També et pot interessar

stats