Espanya conclou la missió d'evacuació a l'Afganistan

El personal diplomàtic i militar que coordinava l'operatiu d'evacuació ja està a Dubai i arribarà a Torrejón de Ardoz aquesta vesprada

Interior d'una aeronau de l'exèrcit espanyol que transporta als últims evacuats de Kabul, aquest divendres.
Interior d'una aeronau de l'exèrcit espanyol que transporta als últims evacuats de Kabul, aquest divendres / Ministeri de Defensa

Espanya ha conclòs aquest divendres la missió a l'Afganistan i el personal que coordinava l'operatiu de retirada i evacuació dels col·laboradors ja està a Dubai i arribarà a la base aèria de Torrejón de Ardoz a les 16:45 hores, segons han informat fonts governamentals.

Els dos avions A400 procedents de Kabul han aterrat a Dubai al voltant de les set del matí, i amb aquests dos vols conclou l'evacuació dels col·laboradors afganesos i de les seues famílies.

En aquests últims vols viatgen 81 espanyols que encara estaven a l'Afganistan, entre personal de l'ambaixada i militars, a més de 4 militars portuguesos i 85 col·laboradors afganesos d'Espanya, Portugal i l'OTAN.

En tot l'operatiu les forces armades espanyoles hauran evacuat un total de 1.898 afganesos que han col·laborat amb Espanya i amb altres països de la Unió Europea, de l'ONU i de l'OTAN. També han evacuat el personal de l'ambaixada espanyola a Kabul.

D'altra banda, els Estats Units continuaran amb la missió d'evacuació a l'Afganistan tot i el doble atemptat suïcida de dijous a l'aeroport de Kabul que ha reivindicat el grup jihadista Estat Islàmic. Almenys hi ha 70 morts, entre ells 28 talibans, i 140 ferits. El president Joe Biden ha promés venjança contra els autors dels atacs i ha assegurat que defendrà els interessos dels Estats Units i de la seua gent.

El Regne Unit també continuarà amb l'evacuació del personal britànic i dels col·laboradors afganesos. Entre els països que han confirmat que no seguiran amb la repatriació per la perillositat de la situació estan França, Itàlia i Austràlia. Alemanya tampoc seguirà amb les evacuacions, però mantenen converses amb els talibans per a negociar possibles maneres d'ajudar els seus ciutadans.

"Espanya no deixarà sol al poble afganés"

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest divendres que Espanya "buscarà vies" per a continuar evacuant a col·laboradors afganesos després d'haver donat per completada l’operació de repatriació i ha promès que no s'abandonarà a l'Afganistan, ara que els talibans controlen el país.

"Espanya no deixarà sol al poble afganés", ha afirmat Sánchez en un missatge en el seu Twitter. "Seguim compromesos amb la defensa dels drets humans i la llibertat al país", ha afegit.

També et pot interessar

stats