Ixen els primers avions per a repatriar espanyols a l'Afganistan

Un primer avió ha eixit a la nit i el segon a primera hora del matí

Imatge d’arxiu d’un avió A400M de les Forces Armades
Imatge d’arxiu d’un avió A400M de les forces armades / Europa Press

El primer avió A400M de les forces armades que volarà d'Espanya a Dubai (Emirats Àrabs) per a participar en la primera fase de repatriació del personal de l'ambaixada i dels espanyols que queden a l'Afganistan eixirà al voltant de les 22:30 hores d'aquest dilluns des de la base aèria de Saragossa.

Així ho han anunciat en un comunicat conjunt els ministeris de Defensa i d’Afers Exteriors, que coordinen l'operació d'evacuació dels espanyols i els afganesos que durant anys han col·laborat amb Espanya i els seus familiars.

En el comunicat precisen que un segon avió A400M eixirà des de la mateixa base al voltant de les nou del matí d'aquest dimarts.

De moment, el personal de l'ambaixada d'Espanya a l'Afganistan, els policies encarregats de la seua seguretat i els altres espanyols que queden al país asiàtic estan a l'aeroport de Kabul a l'espera de poder ser repatriats.

El caos a l'aeròdrom de les últimes hores, causat per la presència de milers de persones que hi intenten fugir, ha complicat l'eixida dels avions. Aquesta situació de tensió i els controls dels talibans a la ciutat han dificultat que els afganesos i familiars que Espanya evacuarà hagen pogut desplaçar-se a l'aeroport de Kabul.

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha dit que l'objectiu és que el trasllat tinga lloc "al més prompte possible", si bé ha admés que és una operació "complicada i complexa".

Espanya ha oferit a la UE i a l'OTAN ajuda per a traslladar també a Espanya des de Kabul personal d'aquestes dues organitzacions. 

També et pot interessar

stats