Aterra a Torrejón de Ardoz l'últim avió espanyol amb evacuats afganesos

El govern treballa ja en una segona fase d'acolliment dels que puguen estar en situació de perill a l'Afganistan

Arriba l'últim avió amb diplomàtics, policies, militars i col·laboradors afganesos
Arriba l'últim avió amb diplomàtics, policies, militars i col·laboradors afganesos / Forta

L'últim avió amb 195 persones a bord amb afganesos evacuats i amb personal que ha participat en tot l'operatiu, entre diplomàtics, policies i militars, ha aterrat aquest divendres al voltant de les 19:25 hores a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid).

En l'avió viatgen, a més de l'ambaixador, Gabriel Ferrán, i altres tres diplomàtics, 20 membres de la Policia Nacional i 82 militars espanyols, segons fonts governamentals.

Així mateix, també trasllada quatre militars portuguesos, així com a 19 col·laboradors afganesos del país veí. A més, estan els últims 16 col·laboradors afganesos d'Espanya i les seues famílies, a les quals s'ha aconseguit traure, així com 50 de l'OTAN.

Tot i que ha acabat l'operatiu, encara s'espera l'arribada a Saragossa aquest dissabte de dos avions A400M amb personal de l'Ala 31 de l'Exèrcit de l'Aire i de l'Esquadró de Suport al Desplegament Aeri (EADA), desplegats per les Forces Armades en l'operació d'evacuació. Encara que s'esperaven per al diumenge aquests s'han avançat un dia, i un altre avió a aquest divendres de vesprada.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acudit a última hora de la vesprada a Torrejón de Ardoz per a rebre a l'últim avió procedent de l'Afganistan. El líder de l'executiu ha comparegut al Palau de la Moncloa després que Espanya haja finalitzat la missió d'evacuació a l'Afganistan i ha declarat sentir "orgull de país" per la "missió complida" a l'Afganistan.

També ha assegurat que Espanya "no es desentendrà" dels col·laboradors afganesos que han quedat arrere i que es buscaran vies d'ajuda per a evacuar-los. En aquesta segona fase serà difícil tindre disponible l'aeroport de Kabul per als trasllats i es durà a terme de manera discreta pel govern espanyol, conjuntament amb altres estats socis, segons han indicat aquest divendres fonts governamentals.

Per altra part, està previst que el rei Felip VI es reunisca demà amb el grup de treball interministerial creat expressament per a aquesta evacuació i que coordina el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, per a conéixer de primera mà com s'ha desenvolupat tota l'operació.

També et pot interessar

stats