L’èxit de l’estratègia de vacunació britànica reobri el debat sobre la dosi única

El Regne Unit ha aconseguit reduir un 85% els casos greus de Covid-19 inoculant una primera dosi a un terç de la població.

Una infermera prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca a Ucraïna
Una infermera prepara una dosi de la vacuna d'AstraZeneca a Ucraïna

A causa dels constants problemes de subministrament de vacunes a la Unió Europea, conseqüència tant de l'incompliment de contractes per part de les farmacèutiques com de l'escassetat de matèries primeres, les autoritats sanitàries busquen fórmules alternatives per a accelerar la vacunació.

Al Regne Unit, el govern ha prioritzat la vacunació amb una sola dosi, i no amb dos, com recomana la fitxa tècnica dels fabricants. Aquesta estratègia, avalada per l'agència del medicament britànica, buscava lluitar contra la dramàtica situació epidemiològica derivada de la coneguda com a variant britànica. Les dades publicades per Londres demostren que el resultat de l'estratègia ha sigut positiu, la qual cosa reobri el debat sobre si seria convenient aplicar-la al nostre territori.

La vacunació massiva amb una sola dosi va ser una decisió "arriscada", assenyala Natividad Tolosa, metgessa preventivista del Centre de Vacunació Internacional de l'Hospital de la Malva-rosa. "Les vacunes són tan potents que amb una única dosi, encara que siga amb una protecció menor, s'aconsegueix protegir més població vulnerable", afirma l'experta. Segons apunta la doctora Tolosa, l'estratègia hauria evitat ja un 85% dels casos greus de Covid-19 al Regne Unit, inoculant un primera dosi a un terç de la població.

En aquesta línia, la investigadora de vacunes de Fisabio, María Garcés, posa l'accent en què les dades disponibles mostren que s'ha reduït la incidència del coronavirus. Així doncs, l'experta espera que "en algun moment" a l'estat espanyol es puga plantejar un canvi d'estratègia i que es prime la inoculació d'una primera dosi, com s'ha fet al Regne Unit.

Una altra de les opcions per a accelerar la vacunació és administrar la vacuna d'AstraZeneca també als majors de 55 anys, com demanen algunes comunitats autònomes. A més, l'Agència Europea del Medicament ha començat a estudiar la vacuna russa, l'Sputnik V, que podria començar a fabricar-se a Europa.

També et pot interessar

stats