Quines són les diferències entre les vacunes autoritzades a la Unió Europea?

Fem un repàs de les característiques de Pfizer, Moderna, Janssen i Astrazeneca.

Diferències entre les quatre vacunes autoritzades a la Unió Europea
Diferències entre les quatre vacunes autoritzades a la Unió Europea

Amb l'aprovació de la vacuna de Janssen, creada per la farmacèutica Johnson & Johnson, ja són quatre les vacunes autoritzades per l'Agència Europea del Medicament (EMA) i la Comissió Europea per administrar-se en el conjunt de la Unió Europea. La vacuna de la companyia nord-americana, la primera que requereix només una dosi, se suma així a les de Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca, que ja s'estaven utilitzant.

Aquestes són, a hores d'ara, les quatre vacunes amb les quals compta la Unió Europea per vacunar a la població i frenar, així, al coronavirus. En l'horitzó, encara es troben altres fórmules com la de Novavax, Curevac o Sputnik, no aprovades per l'EMA ni la UE.

Però, quines són les característiques d'aquestes quatre vacunes? Les desgranem a continuació.

Pfizer/BioNTech

La vacuna de Pfizer/BioNTech va ser la primera a arribar a Espanya i la que major índex d'eficàcia té. A més, destaca per presentar un model completament innovador basat en l'ARN missatger. El seu problema principal, no obstant això, és la baixa temperatura que requereix la seua conservació.

Amb tot, aquestes són les característiques principals de la vacuna de Pfizer/BioNTech:

  • Requereix dues punxades.
  • L'eficàcia és de més del 90% (95%).
  • Quant a la conservació, ha d'estar a -70/-80 graus, un dels principals inconvenients pels criteris d'emmagatzematge.
  • El temps entre la primera dosi i la segona és de vora tres setmanes.
  • En lloc d'introduir al cos un patogen, aquesta vacuna utilitza l'àcid ribonucleic missatger (ARNm), un material genètic sintètic que funciona com una espècie de codi d'instruccions que permet que l'organisme siga capaç de reconéixer els agents infecciosos i aprenga a neutralitzar-los de manera autònoma en el futur.

Moderna

La vacuna de la companyia Moderna va ser la segona en arribar a Espanya. Com la de Pfizer/BioNTech, es basa en l'ARN missatger combinat amb el codi genètic del virus. El seu emmagatzematge és un dels seus inconvenients, encara que no tant com la primera vacuna, ja que requereix baixes temperatures però no tan extremes.

Aquestes són les principals característiques de la vacuna de Moderna:

  • Requereix dues punxades.
  • L'eficàcia és de més del 90% (94%).
  • Quant a la conservació, ha d'estar a -20 graus.
  • El temps entre la primera dosi i la segona és de vora quatre setmanes.
  • Com la de Pfizer/BioNTech, és una vacuna ARNm. Per tant, utilitza un material genètic sintètic que fa que l'organisme siga capaç de reconéixer els agents infecciosos i puga neutralitzar-los.

AstraZeneca

La vacuna d'AstraZeneca va ser la tercera en arribar a Espanya, i ho va fer, a més, envoltada en les disputes entre la Unió Europea i la companyia pel nombre de dosis acordades.

Aquesta setmana, a més, la vacuna també desenvolupada per la universitat anglesa d'Oxford ha sigut el blanc de totes les mirades després que Dinamarca anunciara la seua suspensió temporal per casos de trombes. Més països europeus, com Noruega, Itàlia, Estònia, Lituània, Letònia i Luxemburg, es van sumar al llarg de la setmana a la paralització temporal de la vacuna d'AstraZeneca.

Malgrat que l'Agència Europea del Medicament ha continuat recomanant la seua utilització i el govern espanyol ha llançat un missatge de tranquil·litat, cinc comunitats autònomes (Catalunya, Andalusia, Castella i Lleó, Canàries i Astúries) ja han retirat per precaució un lot de la vacuna d'AstraZeneca. També la Conselleria de Sanitat Universal va paralitzar ahir un lot d'aquestes vacunes però continuarà vacunant.

El cap de l'Àrea d'Investigació en Vacunes de Fisabio, Javier Díez, ha explicat que en el Comité de Seguretat de les Vacunes de l'Agència Europea del Medicament es va arribar a la conclusió que no hi havia proves científiques que indiquen que aquests casos de tromboembolisme estan produïts per la vacuna.

Les característiques principals de la vacuna d'AstraZeneca són:

  • Requereix dues punxades.
  • L'eficàcia és del voltant del 70%.
  • Quant a la conservació, ha de mantindre's a 4 graus.
  • Entre una dosi i l'altra es recomana que passen unes quatre setmanes d'interval.
  • És una vacuna de vector viral, és a dir, introdueix al cos un patogen. Després, detalla a l'organisme com crear la proteïna del coronavirus SARS-CoV-2 i, una vegada formada, el sistema immunitari crea la resposta immune a la Covid-19.
  • Només està recomanada per a persones menors de 65 anys a Espanya.

Janssen

La vacuna de la farmacèutica Johnson & Johnson ha sigut l'última en ser aprovada i encara no ha arribat a Espanya, però es prevé que ho faça prompte (segurament, a l'abril). Així, si es compleixen les previsions d'entrega, la Comunitat Valenciana podria rebre dosis per a immunitzar 1,8 milions de persones a l'estiu. El fet que només tinga una dosi única pot accelerar, a més, el procés de vacunació actual.

Les seues característiques principals són:

  • És monodosi.
  • L'eficàcia és de vora 66% per a previndre simptomatologia lleu, però arriba al 85% a l'hora d'evitar les complicacions més greus de la malaltia.
  • Ha d'emmagatzemar-se a 4 graus.
  • Utilitza un adenovirus humà (el virus responsable del refredat comú) per a expressar la proteïna del SARS-CoV-2 en les cèl·lules.

També et pot interessar

stats