Sanitat seguirà vacunant amb AstraZeneca sense usar el lot retirat

La Conselleria assenyala que no hi ha evidències científiques que vinculen els trombes amb la vacuna.

Imatge d'arxiu de les dosis d'AstraZeneca
Imatge d'arxiu de les dosis d'AstraZeneca / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat Universal ha paralitzat el lot ABV5300 de vacunes d’AstraZeneca, retirat en diverses comunitats autònomes i deu països europeus, atés l’estudi d’una trentena de trombes en pacients que s'hi havien vacunat en diversos països de la UE.

Aquesta decisió l'han presa després que Andalusia, Castella i Lleó, Catalunya, Astúries i les Canàries hagen optat per paralitzar-les. 

En un comunicat, Sanitat Universal ha explicat que la campanya de vacunació continua avant ja que, diuen, “hi ha suficients dosis d’AstraZeneca per a vacunar els 116.032 professionals de l'educació sense necessitat d'utilitzar les vacunes d'aquest lot”. 

El cap de l'Àrea d'Investigació en Vacunes de Fisabio, Javier Díez, ha explicat que en el Comité de Seguretat de les Vacunes de l'Agència Europea del Medicament es va arribar a la conclusió que no hi havia proves científiques que indiquen que aquests casos de tromboembolisme estan produïts per la vacuna. D'aquesta manera, Díez, ha assenyalat que s'aconsella mantindre els programes de vacunació amb aquesta vacuna ja que “sempre és molt pitjor no vacunar-se que vacunar-se”. 

El Ministeri de Sanitat insisteix que la vacunació és “segura”

En qualsevol cas, la vacunació a Espanya continua amb el sèrum d'aquesta companyia, ja que les autoritats sanitàries espanyoles i europees insisteixen que és "segur". El Ministeri de Sanitat va repartir a les comunitats autònomes el passat 12 de febrer aquest lot que ara han paralitzat de manera cautelar. 

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha dit que la ciutadania ha d'estar tranquil·la amb les vacunes contra la Covid-19 perquè són segures i a Espanya no s'ha registrat cap efecte advers ni cap reacció després d'administrar-les. En valorar el sistema de vigilància de fàrmacs a Espanya, Montero ha assegurat que la campanya de vacunació continuarà perquè "no hi ha cap evidència que associe les reaccions adverses amb l'administració" de la vacuna de AstraZeneca.

També et pot interessar

stats