Les farmacèutiques adverteixen de l'escassetat de matèries primeres per a seguir fabricant vacunes

Denuncien que les limitacions a les exportacions promogudes per la UE podrien afectar la distribució d'altres productes mèdics.

Personal sanitari prepara una dosis de la vacuna contra el coronavirus
Personal sanitari prepara una dosi de la vacuna contra el coronavirus / Stevo Vasiljevic (Reuters)

Més de cent farmacèutiques i altres actors del sector sanitari han tancat aquest dimarts dos dies de reunions per a estudiar com augmentar la producció de vacunes anti-Covid. La trobada, organitzada per Chatham House, acaba amb una alerta: l'enorme quantitat de dosis necessàries per a combatre la pandèmia està començant a causar l'escassesa d'algunes de les matèries primeres requerides per a fabricar-les. 

Durant el fòrum s'ha subratllat el difícil repte que suposa fabricar totes les vacunes projectades, una tasca que, segons destacaren els i les participants, no té precedents. "Les companyies anticipen per a enguany una producció d'entre 10.000 i 14.000 milions de dosis de vacunes anti-Covid, quan en anys normals es fabriquen entre 3.500 i 4.500 milions de dosis de totes les altres vacunes sumades", ha afirmat en la roda de premsa posterior a les reunions Richard Hatchett, conseller delegat de la Coalició per a les Innovacions en Preparació per a Epidèmies.

Per la seua banda, el director general de la Federació Internacional d'Associacions de Fabricants de Fàrmacs (Ifpma), Thomas Cueni, ha afegit que en la trobada totes les farmacèutiques es van comprometre a augmentar la producció de dosis anti-Covid tot i les dificultats creixents. 

Precisament pel que fa a aquestes complicacions a què es refereixen, Hatchett s'ha mostrat preocupat pel fet que alguns països, davant els problemes de proveïment de vacunes i matèries primeres per a la fabricació, hagen considerat limitacions a l'exportació. És el cas, per exemple, d'Itàlia, que ha prohibit les exportacions de la producció europea d'AstraZeneca, amb el suport de la Comissió Europea. A parer seu, aquestes restriccions podrien afectar també la distribució d'altres productes mèdics.

L'Ifpma insisteix que és necessari "un diàleg urgent obert entre fabricants, distribuïdors, organitzacions internacionals i governs" per a poder fer front a l'escassetat de matèries primeres de què adverteixen les farmacèutiques perquè no s'interrompa la producció de vacunes.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que ara com ara només s'han administrat al món uns 268 milions de dosis de vacunes contra el coronavirus, lluny dels 10.000 milions que caldrien aproximadament per a immunitzar un 70% de la població mundial, el mínim necessari per a aconseguir la immunitat de grup.

Els onze fabricants dels fàrmacs que ja s'estan usant clínicament per a combatre la Covid-19 han produït fins ara vora 400 milions de dosis. El consorci Pfizer-BioNTech és el que n'ha fabricat el volum més gran (119 milions), seguit de la companyia xinesa Sinovac (91 milions) i l'anglosueca AstraZeneca (83 milions), segons xifres presentades en la trobada.

També et pot interessar

stats