Sanitat eleva a 22 els casos d’hepatitis aguda d’origen desconegut en menors a Espanya

S’han detectat en nou comunitats diferents i setze d'aquests corresponen a criatures d’edat igual o menor a deu anys

Imatge microscòpica electrònica transmision acolorida digitalment revela la presència de virions de l'hepatitis B
La imatge microscòpica electrònica de la transmissió acolorida digitalment revela la presència de virions de l'hepatitis B / Doctor Erskine Palmer / ECDC

El Ministeri de Sanitat ha publicat aquest divendres una actualització de la situació a Espanya de l’alerta d’hepatitis no A-E aguda greu en menors de 10 anys que va començar al Regne Unit.

S'hi confirma que actualment ja són 22 els casos d’hepatitis aguda greu en menors d’edat en investigació, dels quals, 16 corresponen a criatures d’edat igual o menor a 10 anys. Cap dels casos té vincle epidemiològic entre ells. 

Per sexes, 15 dels casos són en xiquetes, mentre que 7, en xiquets. Fins ara, s’han detectat casos en 9 comunitats autònomes: Andalusia (2 casos), Aragó (1), les Illes Balears (1), Catalunya (6), Castella-la Manxa (2), Castella i Lleó (2), Galícia (2), Madrid (5) i Múrcia (1). De moment, ni el ministeri ni la Conselleria de Sanitat Universal han notificat cap cas a la Comunitat Valenciana.

Sanitat ha definit els casos en investigació d'aquesta manera: persona amb hepatitis aguda greu (amb criteris d'ingrés) i en la qual les determinacions davant de l'hepatitis A, B, D, C i E han sigut negatives, amb elevació de GOT o GPT >500 O/L, amb edat entre 0 i 16 anys i amb data d'inici de símptomes des de l'1 de gener de 2022.

Dels 8 casos notificats inicialment en l’informe del passat divendres 22 d’abril, 3 han estat descartats, mentre que en 4 dels 8 casos analitzats en què es disposa de resultats es va obtindre una prova positiva per a adenovirus. En un cas s'ha pogut determinar en el Centre Nacional de Microbiologia, mitjançant la seqüenciació genòmica, que l'adenovirus és de tipus 2, i en la resta s'està pendent dels resultats.

L’origen encara és desconegut

Com a seguiment de l'alerta que va enviar el Regne Unit el 5 d’abril, a Espanya s'ha procedit a estudiar els casos d'hepatitis aguda greu en menors des de gener del 2022, que encara estan en investigació, però que probablement estan relacionats amb un augment de la incidència d'infecció per adenovirus al Regne Unit.

Així, els serveis d'epidemiologia estan aplicant un qüestionari exhaustiu a tots els casos identificats fins hui, sense que, de moment, s'haja trobat una causa comuna. Cal aprofundir en la vigilància i les actuacions que ja s'estan realitzant per a la investigació dels pacients per a confirmar o descartar si existeix un increment de casos d'hepatitis no filiada respecte de l'esperat, assegura Sanitat.

Per tant, tot el sistema de salut pública i assistencial s'ha activat de manera ràpida per a donar una resposta coordinada davant la necessitat d'informació relacionada amb l’alerta.

Vora 200 casos i almenys una mort

El dissabte passat, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va anunciar que s'havia notificat almenys una mort infantil arran de l’augment d’aquesta malaltia, mentre que aquest dimarts el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties va informar que, de moment, s’havien confirmat uns 190 casos en tot el món, dels quals 40 afectarien països de la UE, i més de cent al Regne Unit.

També et pot interessar

stats