Investiguen tres casos d'hepatitis aguda d'origen desconegut en menors

Sanitat demana a les autonomies que busquen activament casos d'hepatitis d'origen desconegut en menors

Imatge microscòpica electrònica transmision acolorida digitalment revela la presència de virions de l'hepatitis B
Imatge microscòpica electrònica acolorida digitalment revela la presència de virions de l'hepatitis B / Doctor Erskine Palmer / ECDC

La Conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid està investigant tres casos aïllats de menors infectats per hepatitis aguda severa d'origen desconegut. Es tracta de tres menors amb edats compreses entre els dos i set anys procedents de Madrid, Aragó i Castella-la Manxa.

Ha calgut ingressar els infants en un hospital madrileny i un d'ells ha requerit un trasplantament hepàtic. En qualsevol cas, els tres han evolucionat favorablement, ha indicat la Conselleria de Sanitat.

Aquest dilluns, el Ministeri de Sanitat va enviar a les comunitats autònomes una alerta sanitària internacional decretada per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) arran d’un augment dels casos detectats en població infantil al Regne Unit, segons han informat fonts del ministeri.

Ara, ha demanat tant a les comunitats, com a les societats científiques de Pediatria i gerències d'hospitals que duguen a terme una "observació i cerca activa" de possibles casos d'hepatitis aguda d'origen desconegut en menors, també amb caràcter retrospectiu des del mes de gener passat.

Origen desconegut

El Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC, per les sigles en anglés) detalla que el quadre clínic és el d'una hepatitis aguda greu amb transaminases marcadament elevades, que sovint es presenta amb icterícia, de vegades precedida per símptomes gastrointestinals que inclouen vòmits com a característica prominent, en infants de fins a 16 anys d'edat.

L’organisme europeu desconeix la causa de la malaltia perquè no s’han detectat els virus comuns que poden causar hepatitis (virus de l'hepatitis A, B, C, D i E) en cap dels casos, i també s'han descartat les causes habituals, com antecedents de viatges. Tot i això, les primeres investigacions internacionals indiquen que no està relacionada amb la vacunació de la covid ni amb casos d'infecció.

Símptomes i procediment d’actuació

Els símptomes són dolor abdominal, vòmits o icterícia (coloració groga en la pell). La major part dels afectats, segons l'alerta internacional, evoluciona de manera favorable, però en un percentatge menor dels casos han requerit trasplantament hepàtic.

Sanitat aconsella com a principal mesura preventiva llavar-se freqüentment les mans, cobrir-se en tossir amb la part interior del colze i emprar mocadors d'un sol ús.

A més, recomana consultar amb el pediatre si el menor comença amb símptomes que s'agreugen en pocs dies i recorda que només han de rebre els medicaments prescrits pel seu metge/metgessa o pediatre/pediatra.

També et pot interessar

stats