Sanitat comptabilitza huit casos d'hepatitis infantil desconeguda i cinc probables

Són tres xiquets i cinc xiquetes de la Comunitat de Madrid, Catalunya, Andalusia, Castella-la Manxa i Aragó

Histopatologia de l'hepatitis crònica activa fotografia al microscopi
Histopatologia de l'hepatitis crònica activa fotografiada al microscopi / Shutterstock

El Ministeri de Sanitat ha informat aquest divendres que s'han detectat a Espanya huit casos ja confirmats d'hepatitis infantil aguda d'origen desconegut, sobre els quals estan investigant, així com cinc més que han quedat classificats com a "probables".

L'informe sobre alertes del Centre de Coordinació de Alertes i Emergències Sanitàries (CAES) indica que són casos confirmats de l'1 de gener al 22 d'abril entre xiquets i joves de 0 a 16 anys.

El 5 d'abril el Regne Unit va notificar a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) deu casos d'hepatitis aguda greu d'origen desconegut en xiquets menors de deu anys prèviament sans, d'onze mesos a cinc anys. Per això, les autoritats van posar en marxa una investigació que ha descobert, fins ara, més de setanta casos.

Un trasplantament hepàtic

El CAES explica en l'informe que els huit casos confirmats a Espanya –detectats a la Comunitat de Madrid, Andalusia, Castella-la Manxa i Aragó i Catalunya- són de tres xiquets i cinc xiquetes de díhuit mesos a set anys, que van començar a tindre símptomes entre el 2 de gener i el 24 de març. Les criatures no estan relacionades entre elles, i només una té antecedents de viatge al Regne Unit.

Segons l’informe del CAES, l'evolució de la malaltia ha sigut favorable, excepte en un cas que ha requerit trasplantament hepàtic. A més, hi ha dos casos que podrien tindre una altra causa que justificara el quadre clínic.

Quant als cinc casos catalogats com a probables, s'han donat en xicalla de 12 a 16 anys.

L'informe del CAES agrega que la insuficiència hepàtica no filiada en menors a Espanya, d'acord amb les dades disponibles entre el 2016 i el 2020, oscil·laria entre quatre i deu casos a l'any però, si s'afigen altres categories diagnòstiques relacionades, s'aconseguirien 88-138 casos a l'any.

També et pot interessar

stats