L'OMS confirma la mort d’almenys un menor després de l’augment dels casos d’hepatitis aguda en criatures

Fins ara s’han detectat 169 nous casos, dels quals 114 s’han registrat al Regne Unit

Imatge microscòpica electrònica transmision acolorida digitalment revela la presència de virions de l'hepatitis B
Imatge microscòpica electrònica transmision acolorida digitalment revela la presència de virions de l'hepatitis B / Doctor Erskine Palmer / ECDC

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha anunciat aquest dissabte que s'havia notificat almenys una mort infantil arran d'un augment de l'hepatitis aguda d'origen desconegut en menors i que s'havien notificat almenys 169 casos en criatures en dotze països.

L'OMS va publicar les xifres mentre les autoritats sanitàries d'arreu del món investiguen un misteriós increment de casos greus d'hepatitis ―inflamació del fetge― d’origen desconegut, en xiquets i xiquetes. Des del 21 d’abril s’han notificat casos aguts d'hepatitis d'origen desconegut al Regne Unit, els Estats Units, Espanya, Israel, Dinamarca, Irlanda, els Països Baixos, Itàlia, Noruega, França, Romania i Bèlgica. Però la major part es concentren al Regne Unit, on s’han detectat 114 dels 169 casos registrats fins ara. 

Els casos són de criatures d'entre un mes i 16 anys, i 17 d’aquests han requerit un trasplantament de fetge, ha informat l’organització, que no ha donat detalls de la mort que afirma que hi ha hagut. 

Huit casos a Espanya

A Espanya hi ha ja huit casos confirmats a la Comunitat de Madrid, Catalunya, Andalusia, Castella-la Manxa i Aragó, segons va informar aquesta setmana el Ministeri de Sanitat. Els huit casos confirmats estan sent investigats, mentre que n’hi ha cinc més que han quedat classificats com a “probables”. 

L'informe sobre alertes del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CAES) indica que són casos confirmats de l'1 de gener al 22 d'abril entre xiquets i joves de 0 a 16 anys.

Fa poc més d’una setmana l’OMS va publicar una alerta sanitària després de l’inusitat augment de casos d’hepatitis aguda d’origen desconegut entre menors al Regne Unit, moment en què el Ministeri de Sanitat va demanar tant a les comunitats, com a les societats científiques de Pediatria i a les gerències d'hospitals que feren una "observació i cerca activa" de possibles casos al nostre país. 

Agent infecciós

Segons les investigacions del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties que s’estan duent a terme al voltant d’aquest augment dels casos d’hepatitis entre criatures, la causa podria ser un agent infecciós.

Des que les autoritats britàniques van donar l'alarma el passat dia 5, s’han detectat casos d’aquesta hepatitis en menors de diversos països, però fins ara no se n’ha pogut determinar amb exactitud la causa.

"L'equip investigador del Regne Unit, on han identificat la majoria dels casos fins ara, considera que un agent infecciós és la causa més probable, i es basa en les característiques clíniques i epidemiològiques dels casos", com ha explicat el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties.

Símptomes i procediment d’actuació

Els símptomes són dolor abdominal, vòmits o icterícia (coloració groga en la pell). La major part dels afectats, segons l'alerta internacional, evoluciona de manera favorable, però en un percentatge menor dels casos han requerit trasplantament hepàtic.

Sanitat aconsella com a principal mesura preventiva llavar-se freqüentment les mans, tapar-se la boca quan es tus amb la part interior del braç i emprar mocadors d'un sol ús.

A més, recomana consultar el pediatre si el menor comença amb símptomes que s'agreugen al cap de pocs dies i recorda que només han de rebre els medicaments prescrits per professionals de la medicina.

També et pot interessar

stats