El Constitucional comença el debat sobre la suspensió de la reforma legal

L’Alt Tribunal ha admés el recurs del Partit Popular i ha rebutjat apartar els dos magistrats  

El Constitucional anul·la l'impost de plusvàlua municipal
Imatge d'arxiu de la façana del Tribunal Constitucional

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat admetre a tràmit el recurs del Partit Popular contra les dues esmenes per les quals es modifica el sistema d'elecció i l’arribada dels dos candidats a l’Alt Tribunal que ha de nomenar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Rebutja així les recusacions d'Unides Podem i PSOE contra els dos magistrats amb el mandat caducat i s'endinsa ara en el debat sobre la petició del PP per a suspendre urgentment la tramitació aquest dijous de les dues esmenes al Senat.

Segons les fonts jurídiques, totes dues decisions —l'admissió a tràmit i el rebuig de les recusacions contra el president del TC, Pedro González-Trevijano, i el magistrat Antonio Narváez— s'han adoptat per sis vots (els de la majoria conservadora) enfront de cinc (els de la minoria progressista).

Immediatament després, s'han admés també les personacions reclamades per UP i PSOE en sengles escrits. I, posteriorment, els magistrats han resolt —també per una majoria de 6 a 5— no acceptar les recusacions llançades pels dos partits contra els dos magistrats esgrimint una qüestió tècnica: que la relació juridicoprocessal encara no està constituïda.

Les fonts jurídiques apunten que, després d'això, els magistrats s'endinsen ara en el debat sobre les mesures cautelaríssimes sol·licitades pel Partit Popular en el seu recurs, amb les quals demana paralitzar la tramitació parlamentària de les esmenes, que es troben ja al Senat. Dijous passat s'aprovaren al Congrés dels Diputats, juntament amb la proposició de llei per a derogar la sedició en la qual s'inclouen.

Si el TC accedeix a aquestes mesures cautelaríssimes, serà una situació inèdita, ja que en els més de quaranta anys d'història el Tribunal de Garanties mai ha frenat un debat a les Corts Generals.

Debat intens sobre les recusacions contra González-Trevijano i Narváez

Aquestes primeres decisions arriben després de més de cinc hores de debat en un ple extraordinari de gran intensitat en què l'escull principal ha sigut la recusació llançada inicialment per Unides Podem contra González-Trevijano i Narváez en considerar que tenen "interés directe" per paralitzar aquesta reforma perquè serien reemplaçats pels candidats elegits pel govern espanyol si tira avant la modificació plantejada.

A la recusació morada es va sumar posteriorment el PSOE, en un dels quasi vint escrits que els partits polítics —inclosos PP i Vox— han presentat des de divendres passat arran de la impugnació formulada pels populars.

Cal recordar que el ple del Constitucional ja es va reunir amb caràcter urgent dijous passat, però llavors González-Trevijano va accedir a ajornar-lo a aquest dilluns després que els cinc magistrats progressistes amenaçaren d'anar-se’n si no se'ls donava més temps per a estudiar un assumpte de gran "complexitat" i "rellevància" que havien conegut a penes 24 hores abans. Si se n'ha hagueren, haurien impedit el quòrum d'almenys huit magistrats que s'exigeix perquè el ple quede constituït.

PSOE i Unides Podem censuren que Trevijano i Narváez voten per a rebutjar la seua recusació  

La secretària d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández, ha censurat que González-Trevijano i Narváez hagen votat per a rebutjar la seua pròpia recusació en l'òrgan de garanties i ha assegurat que aquesta decisió és un "abús punyent de les institucions democràtiques".

"Trevijano i Narváez, els dos magistrats del TC el mandat dels quals està caducat, han votat a favor de rebutjar la seua pròpia recusació", ha recordat la número 4 del PSOE en un missatge publicat en la xarxa social Twitter. En opinió de la diputada socialista, "és tremend que aquest abús de les institucions democràtiques no tinga cap conseqüència".

En el mateix sentit s’han pronunciat fonts d’Unides Podem, que han qualificat de "molt mal senyal" l'admissió a tràmit pel TC del recurs del PP, atés que "tot indica que l'ala dreta" de l'organisme "té intenció de prosseguir amb el seu colp a la democràcia parlamentària".

Des de la formació morada han recalcat que si finalment un alt tribunal "constitucionalment caducat" s'atreveix "per primera vegada en quaranta anys" de democràcia a intervindre en el "procés de producció de lleis del legislatiu, "estaria travessant una línia roja de gravíssimes conseqüències".

Els populars hi veuen "una bona notícia" per a la democràcia 

El PP ha destacat que "veu una bona notícia" per a la democràcia que el Tribunal Constitucional "no s'haja deixat influir" per les pressions del govern espanyol i ha indicat que espera el pronunciament amb el qual podria paralitzar els canvis en el Poder Judicial i en el mateix tribunal.

Els populars asseguren que la decisió del tribunal demostra que la interposició del recurs “era una decisió correcta i que en la seua deriva autoritària l’executiu ha travessat totes les línies roges".

També et pot interessar

stats