El CGPJ convoca el ple demanat pels jutges conservadors per a renovar el Constitucional el dia 20

Es votaran els nomenaments de César Tolosa i Pablo Lucas com a magistrats per al TC, així com d'aquells que propose el bloc progressista, i esquivar així la reforma de PSOE i Unides Podem

Rafael Mozo, en un acte en el Tribunal Suprem
Rafael Mozo, en un acte en el Tribunal Suprem / Efe

El president del Consell General del Poder Judicial, Rafael Mozo, ha convocat un ple extraordinari el dimarts que ve dia 20 per a votar els nomenaments de César Tolosa i Pablo Lucas com a magistrats per al Tribunal Constitucional, així com d'aquells que propose el bloc progressista.

Mozo accedeix així a la petició dels vocals conservadors que va rebutjar aquest dimarts perquè no havien aportat els noms dels dos candidats d'acord amb les regles pactades.

Un assumpte que dimecres va esmenar aquest grup afegint a la seua sol·licitud els noms dels seus dos aspirants, així podran votar els candidats amb les regles vigents i esquivar així la reforma de PSOE i Unides Podem.

L'orde del dia recull la votació dels magistrats del Suprem César Tolosa i Pablo Lucas a proposta dels conservadors, si bé els progressistes també poden recomanar els seus candidats, entre els quals estarà José Manuel Bandrés, a qui els conservadors no volen perquè hi veuen un perfil pròxim al govern.

Fonts del sector conservador assenyalen com d'important és celebrar aquest ple abans del 22 de desembre, que és quan està fixat el ple ordinari en què s'han de votar els nomenaments i que podria coincidir amb la tramitació, ja al Senat, de la reforma legal de PSOE i Unides Podem que busca desarmar l'estratègia de bloqueig d'aquest mateix grup que impedeix la renovació del TC.

Els partits que sustenten el govern han introduït unes esmenes a la reforma del Codi Penal que estableixen un mandat imperatiu amb un calendari per a la renovació dels dos magistrats del TC que competeixen al Consell i que obri la porta a responsabilitats penals a aquells vocals que incomplisquen la llei, com ocorre actualment.

No obstant això, tot està en l'aire tenint en compte que aquest dijous se celebra un ple extraordinari i urgent del Tribunal Constitucional per a decidir si s'admet el recurs del PP, en el qual demana frenar de forma cautelaríssima els canvis en el CGPJ i el mateix TC que es pretenen aprovar aquest mateix dijous en el Congrés.

També et pot interessar

stats