El PSOE demana al Constitucional que rebutge la petició del PP de frenar els canvis en el CGPJ

Els socialistes demanen al tribunal que desatenga la petició argumentant que la decisió "impediria que els diputats exerciren legítimament les seues funcions"

Façana del Tribunal Constitucional
Façana del Tribunal Constitucional / Europa Press

El PSOE fa retruc després de conéixer el recurs d’empara que ha presentat el Partit Popular davant el Tribunal Constitucional perquè aquest òrgan judicial adopte mesures cautelaríssimes, que posen fre a les esmenes que impulsa el govern espanyol, de socialistes i Unides Podem, per a reforma el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i el Tribunal Constitucional. 

El grup socialista ha presentat en el tribunal de garanties constitucionals un escrit en el qual demana que aquest òrgan rebutge la pretensió del PP de suspendre de forma cautelaríssima la tramitació parlamentària relativa als canvis en el procediment per a nomenar els magistrats del TC pel CGPJ, ja que "impediria que els diputats exerciren legítimament les seues funcions com a representants dels ciutadans".

Els socialistes demanen en l’escrit personar-se en el procediment i s'oposen a qualsevol mesura cautelar que afecte el tràmit legislatiu. No veuen justificada "l'adopció d'una mesura cautelaríssima respecte al procediment legislatiu en curs en el Congrés dels Diputats", perquè aquest no pot generar perjuís de difícil reparació atés que no ha conclòs.

El ple del Congrés té previst abordar dijous, en una tramitació exprés, la proposició de llei que elimina el delicte de sedició del Codi Penal i el transforma en un agreujant de desordes públics. La proposició de llei també rebaixa les penes per a la malversació sense ànim de lucre.

Aprofitant aquesta iniciativa, el PSOE i Unides Podem han aprofitat per a intentar desbloquejar els nomenaments de magistrats del TC per part del CGPJ, pendent des de fa diversos mesos. Davant aquesta maniobra, el PP va presentar dimecres un recurs d'empara, en el qual en concret sol·licita al TC que, mentre el resol, suspenga de forma cautelaríssima els acords que han permés la tramitació parlamentària de dues esmenes del PSOE i Unides Podem.

Una d’aquestes esmenes és la que pretén modificar la llei orgànica del poder judicial per a eliminar la majoria de tres quints a l'hora de nomenar, en el si del CGPJ, magistrats del TC i l'altra, reformar la llei orgànica del Tribunal Constitucional per a suprimir el plàcet, l'examen d'idoneïtat, als nous magistrats i habilitar l'opció de renovar per sisens i no per terços.

També et pot interessar

stats